Ono čega 9ma najviše u sbakom odraslom čovjeku, jesu krvni sudovi. Zato je jako bitno da se svaka osoba brine o istim, jer kada se oni zaprljaju, postanu masni, imaju višak triglicerida, onda raste i šansa za moždani i srčani udar. Mi danas malo govorimo o tome, kako ih olistiti na jedan fin i prirodan način. 

Štetni učinci kolesterola na naše tijelo naširoko su poznati, no nevjerojatna brzina kojom se tijelo može pomladiti ostaje mnogima uglavnom nepoznata. Jednostavno razmatranje nečijeg životnog stila, posebno odabira prehrane, dovoljno je za promicanje ovog regenerativnog procesa.

Tijekom jutarnjeg programa na Hepiju, prof. dr. Dragan V. Simić, renomirani kardiolog, bavio se mogućnostima prirodnog čišćenja krvnih žila. Kako vrijeme prolazi, plakovi se nakupljaju unutar naših krvnih žila. Nažalost, nakon tridesete godine života počinje proces ateroskleroze, što rezultira stvaranjem naslaga na našim krvnim žilama. Na pojavu ateroskleroze utječu i genetski čimbenici i odabir stila života, kao što su pušenje, regulacija tjelesne težine, kontrola masnoće, regulacija krvnog tlaka i opća dobrobit. Osobe s visokim krvnim tlakom i povišenim razinama kolesterola, osobito lošeg kolesterola, nalaze se u posebno nesigurnoj situaciji. Vrijedno je napomenuti da osoba može imati iznimno visoke razine lošeg kolesterola bez ikakvih simptoma, čime se povećava rizik od razvoja ateroskleroze. Neki se pojedinci mogu susresti s problemima u dobi od četrdeset ili pedeset godina, doživjeti anginu, bol, pa čak i srčani udar. Liječnik je dalje istraživao je li moguće zaustaviti taj razvoj događaja.

Zaustavljanje tog procesa je doista moguće, ali na određeni način. Trenutno se promoviraju brojni prirodni lijekovi koji posjeduju svojstva koja mogu učinkovito usporiti ovo napredovanje. Susrećemo se s dvije nevolje. Početni se odnosi na primarnu prevenciju, koja stavlja naglasak na dobrobit osoba koje su dobrog zdravlja, ali imaju povišenu razinu kolesterola. U takvim slučajevima dovoljan je savjestan režim prehrane. Međutim, ako pojedinac ima čimbenike rizika i povezane komplikacije, uz visoki kolesterol, postaje potrebno propisati specifične lijekove koji mogu sniziti razinu LDL-a.

Dodatna vijest:

Poznati nutricionist Predrag Nenadić, podrijetlom s prostora bivše Jugoslavije, poznat je po svom velikom znanju i stručnosti na području nutricionizma. Jedna od tema kojom se bavi je “kupus dijeta” o kojoj se naširoko raspravlja, metoda koja se može pohvaliti potencijalom gubitka do 5 kilograma unutar jednog tjedna.

Potreban je oprez jer su ishodi ove dijete često privremeni; težina će se brzo vratiti ako se ne nastavi budan nadzor nad njihovim prehrambenim navikama. Stoga se ne savjetuje pridržavanje ove dijete dulje vrijeme.

Dijeta s kupusom često se predlaže kao početna točka za one koji žele napraviti promjene u prehrani i postići zdravu, održivu težinu.

Nakon što završite s kupus dijetom, preporučljivo je uključiti zdrav način života u svoju rutinu. To uključuje redovito vježbanje i konzumiranje hrane koja je prepuna esencijalnih nutrijenata. Evo vodiča kako pripremiti juhu od kupusa za brzo mršavljenje:

To je imperativ.

Za ovaj recept trebat će vam 6 većih glavica mladog luka (ili glavica mladog luka ili poriluka tijekom zime), 2 paprike babure i velika glavica svježeg kupusa. Po želji možete dodati i prstohvat soli i papra za začin, ili čak i neke dodatne začine. Počnite tako što ćete kupus nasjeckati na manje komade i staviti u lonac. Pazite da dodate toliko vode da prekrije kupus. Zatim dodajte preostale sastojke i kuhajte sve na jakoj vatri otprilike 10 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu i pustite da se smjesa kuha dok kupus ne postane mekan.

Imajte na umu: neophodno je da ovu juhu konzumirate svaki dan i kad god vas uhvati glad. Slobodno uživajte u neograničenim porcijama u bilo koje doba dana. Naime, ova je juha potpuno lišena kalorija, a što je više jedete, to ćete brže gubiti kilograme. Međutim, vrijedno je spomenuti da dugotrajna konzumacija ove juhe kao vaše jedine hrane može dovesti do pothranjenosti.

Preporučujemo