U današnje vrijeme, vaše vrijednosti više nigdje nisu sigurni. Mislimo svakako na lopove, koji više ne prezaju ni od čega, a ni bilo kakvi alarmi, ili protu provalna vrata više nisu dovoljna. Vidite i po smom današnjem naslovu, da je na udaru bila i sveta osoba, jedan od najcjenjenijih sveštenika u Srbiji našao se na meti lopova, koji nisu imali nimalo milosti. 

Otac Predrag Popović, svećenik Srpske pravoslavne crkve, stekao je priznanje na internetu svojom aktivnom prisutnošću na raznim društvenim mrežama, posebice YouTubeu, gdje dosljedno nudi jedinstvene duhovne perspektive o različitim aspektima života.

Otac Predrag Popović poznat je po davanju zanimljivih i zadivljujućih učenja o različitim temama poput vjere, obiteljske dinamike, braka i međuljudskih veza. Ima talenta za razbijanje zabluda i razotkrivanje lažnih uvjerenja koja okružuju pravoslavnu vjeru. No, za razliku od uobičajenog sadržaja, pater Predrag Popović nedavno je na društvenim mrežama podijelio svoje osobno iskustvo. Otkrio je da se u njegovoj obiteljskoj kući dogodio uznemirujući incident ranije danas dok su bili na liturgiji.

Dok smo bili na liturgiji jutros nam je stan temeljito ispremetan. Svećenik je, dijeleći video snimku posljedica, izrazio nadu u našu sigurnost i dobrobit. Scena snimljena u videu otkriva neuredan životni prostor, s neurednim namještajem, polomljenim bravama i razbacanim stvarima. Bilo je očito da je kaos progutao svaki kutak našeg doma. Čak su i dječje torbe pedantno pretražene i ispražnjene, iako su lopovi za sobom ostavljali sitniš. Otac Predrag Popović otkrio je da se čeka dolazak policije na daljnji uviđaj. Naime, lopovi su ušli kroz mali prozor u kuhinji. Naposljetku, Popović je zaključio da je ovaj nesretni događaj test vjere. Otac Predrag Popović nadaleko je poznat po svojim čestim istupima u medijima i na društvenim mrežama, gdje iznosi dragocjene spoznaje o raznim vjerskim, društvenim i obiteljskim temama. U nedavnom videu na svom Facebook profilu podijelio je razgovor koji je vodio sa ženom koja se mučila sa svekrvom. Crpeći iz ovog primjera, ponudio je smjernice bračnim parovima o upravljanju odnosima sa svojim roditeljima.

Često susrećem mlade bračne parove koji mi se obraćaju tražeći savjet o svojim obiteljskim problemima. Jedan uobičajeni scenarij uključuje šogoricu koja se žali na svoje odnose sa svekrvom. Umiješam se i raspitam se o vezi šogorice sa svekrvom. Ona odgovara: “Pa znate, mi smo…” Otac Predrag Popović započinje razgovor i daje smjernice za snalaženje u složenom odnosu svekrve i snahe, koji ima negativne implikacije i tendencija pogoršanja tijekom vremena. Otac Predrag zatim postavlja pitanje svojoj supruzi, pitajući je kakav je odnos sa svekrvom. Očekivano, njegova supruga jednostavno odgovara: “Pa, ona mi nije ništa. Ona je majka mog muža.”

Predrag Popović, otac, sugerirao je njezinom suprugu da razmisli o razlazu s majkom.

Tijekom predstavljanja svog Facebook profila kasnije je spomenuo da je to početna i temeljna nesuglasica koju je riješio sa suprugom. Rekao sam joj: “Ne moraš obavijestiti moje roditelje. To je moja odgovornost. Isto tako, ne pada mi na pamet obavijestiti tvoje roditelje. To je tvoja odgovornost. Imam slobodu podijeliti što god želim sa svojom majkom, jer ona se nikada neće ljutiti na mene. To je nemoguće. Ona je majka. Kako bi se mogla naljutiti? Prava majka će te uvijek voljeti. Međutim, ako moja žena izgovori nešto što se može protumačiti na dva načina… ‘Ovo me povrijedilo duboko, ne mogu to oprostiti ni zaboraviti…’ I nastao je kaos.

U zaključku je ključne teze uspio sažeti u sažeti sažetak od dvije rečenice.

Na meni je da podignem svijest o pretjeranom uplitanju mojih roditelja u moj brak kada je to neopravdano. Slično tome, moja žena je odgovorna za obraćanje svojim roditeljima i obeshrabrivanje njihovog miješanja u naš brak.

Preporučujemo