Novi Tiktok trend iz Hrvatske potpuno je opčinio Srbiju, posebno tinejdžerke. Okreće se oko namakanja tampona u votku i umetanja u genitalije kako bi doživjeli intoksikaciju. Međutim, obeshrabrujuće je vidjeti da ove mlade djevojke zanemaruju potencijalne ozbiljne zdravstvene rizike povezane s takvim postupcima. Dr Saša Milićević, iskusni pedijatar koji je zbog ovog problema liječio brojne maloljetnike, uputio je oštro upozorenje na ovu temu. .

Samouvjereno je istakao potencijalne posljedice ovog opasnog ponašanja. Svrha rasprave o ovoj temi ostaje neizvjesna, da li služi kao upozorenje ili sugestija za one koji se s njom nisu susreli. Ipak, ključno je prepoznati da je vaginalno područje vrlo osjetljivo i da uključuje različite jedinstvene komponente, uključujući bakterijsku floru, koja igra vitalnu ulogu u obrani od infekcije i upale.

 

Svako narušavanje bakterijske flore, posebno kroz samoprimenu, može dovesti do brojnih komplikacija. Konzumacija alkohola, ako se koristi, ima sposobnost da promijeni hormonsku ravnotežu i bakterijsku floru, što u konačnici rezultira upalnim stanjima kao što su vaginitis i kolpitis.

Ginekolog objašnjava da su ova stanja obeležena simptomima kao što su crvenilo, peckanje i intenzivan bol (posebno tokom snošaja), kao i teške urinarne infekcije. Dr Vanja Milošević, doktor i roditelj, čvrsto vjeruje da je ključ u borbi protiv ludila seksualnog uznemiravanja u edukaciji djece o njihovom zdravlju, sa posebnim akcentom na ovo pitanje. Kada bi se djeci pružile tačne informacije o mogućim posljedicama njihovih postupaka, vjerovatno bi preispitale da se upuste u takvo ponašanje. Ipak, platforme društvenih medija predstavljaju značajnu prepreku u postizanju ovog cilja, jer mogu dovesti do neželjenih posljedica. Stariji profesionalci, posebno oni u medicinskom polju, posjeduju moć da istinski utiču na to.

 

 

 

Preporučujemo