Nakon ovog užasnog incidenta, jasno je da ima još mnogo posla na promicanju razumijevanja i prihvaćanja različitosti u društvu. Incident služi kao oštar podsjetnik da predrasude i diskriminacija i dalje postoje, čak iu naizgled idiličnom okruženju. Imperativ je da se zajednice udruže da izazovu takvo ponašanje i stvore okruženje u kojem se svi osjećaju poštovanim i cijenjenim. Incident se dogodio u Crnoj Gori 7. avgusta 2023. godine, oko 21:39 sati, kada su eskalirale tenzije između porodice i vlasnika plaže. Ono što je počelo kao neslaganje oko nošenja hidžaba brzo je preraslo u potpuni sukob.

 

 

Vlasnikovo nasilno protjerivanje porodice samo je dodatno pogoršalo ionako napetu situaciju, ostavljajući gorak okus u ustima prisutnih. Incident je izazvao oštru reakciju u lokalnoj zajednici, koja je osudila postupke vlasnika plaže kao diskriminatorne i nepravedne. Mnogi su izrazili solidarnost sa porodicom i pozvali na hitnu akciju protiv takvog ponašanja. Incident je takođe izazvao širi razgovor o važnosti inkluzivnosti i poštovanja različitih kulturnih praksi u javnim prostorima. Šokantan incident dogodio se na mirnoj plaži u blizini Utehe, pošto je porodica iz Sandžaka nasilno proterana nakon žestoke svađe oko teme hidžaba.

Čovjek koji vodi raspravu prekida raspravu izjavom, “zbog moje jake averzije prema muslimanima”, prije nego što nastavi sa svojim govorom. Nažalost, snimak se naglo završava, sprečavajući da se uhvate dalji detalji.

Vrijedi napomenuti da su Rocky beach često posjećivali posjetioci iz muslimanske zajednice, posebno Bošnjaci i Albanci.Široko rasprostranjeno neodobravanje postupaka vlasnika odražava rastuću zabrinutost zbog mogućnosti diskriminacije i netrpeljivosti prema verskim manjinama, kako je izrazio Sandžakpress. Očekuje se da će nadležni organi Crne Gore blagovremeno reagovati i detaljno ispitati sve relevantne faktore i elemente.

Preporučujemo