U davna vremena, prije 50 ili više godina, automobil je bio luksuz kojeg je posjedovao samo neko bogat ili raskošan, dok su danas i više nego druga vremena. Naime, danas je auto postalo potreba, a i cijene su itekako pristupačne, tako da ga svako sebi može priuštiti. Kao i kod ljudi, 100 ljudi-100 ćudi, tako je i sa autima. Neki su izdržljivi, neki se puno kvare, dok imamo i one koje puno troše. Također, imamo i omiljene aute kod lopova, a znate li koje je to auto?

Većina ukradenih automobila na tržištu proizvedena je između 2016. i 2019. godine. Polovna vozila starosti od pet do sedam godina veoma su tražena na tržištu polovnih automobila.

Istraživanje koje je provela carVertical, kompanija specijalizovana za obradu podataka o automobilima, otkriva da je skoro 50% BMW modela dostupnih na ovoj platformi pretrpelo oštećenja. Osim toga, ova vozila su privukla značajnu pažnju lopova, čineći značajnih 17,7% svih prijavljenih incidenata.

CarVertical je tokom 2023. godine ispitao značajan broj vozila, ukupno pređenih 7,7 milijardi kilometara, što je činilo 7,5 posto svih vozila na platformi. Veoma cenjenu titulu najpopularnijeg automobila 2023. dobio je Volkswagen Golf, nadmašivši BMW Serije 3. Zapanjujuće, carVertical je otkrio nevjerovatnih 1,78 miliona saobraćajnih nesreća u 2023. godini, što je značajno povećanje od 1,4 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Naime, Lamborghini Huracan se suočio s najvećom zabilježenom štetom, koja je iznosila nevjerovatnih 250.000 eura.

U studiji su vozila pretrpjela ukupnu štetu u vrijednosti većoj od 4,4 milijarde eura. Međutim, 2022. godine taj iznos je eskalirao na 5,1 milijardu eura.

BMW se ističe kao vodeći brend u pogledu oštećenja na platformi, sa nevjerovatnih 48,4 posto svih automobila koji imaju evidenciju oštećenja. Audi (43,9 posto), Škoda (43,7 posto), Dacia (43,5 posto) i Lexus (42,4 posto) su blizu iza. U prosjeku, 39,3 posto svih polovnih vozila pregledanih na platformi pokazuje znakove oštećenja, što ukazuje na značajnu vjerovatnoću kupovine automobila sa upitnom prošlošću.

Vozila koja su izazvala najveću pažnju lopova.

Zahvaljujući pomoći carVertical-a, u prethodnoj godini identifikovani su brojni ukradeni automobili. Ipak, stvarna veličina krađa u Evropi mogla bi biti i do sto puta veća, s obzirom na to da se ukradena vozila rijetko pojavljuju na tržištu polovnih. Umjesto toga, ovi automobili se obično rastavljaju i ilegalno prodaju za svoje pojedinačne dijelove na tajnom tržištu.

Među raznim markama automobila, BMW drži prvo mjesto kao najpoželjniji lopovi. Značajnih 17,7 posto vozila koja su prijavljena ukradena i provjerena na platformi pripada ovom cijenjenom njemačkom proizvođaču. Slijede Mercedes-Benz sa 15,3 posto i Audi sa 12 posto. Ova statistika služi kao jasno upozorenje vlasnicima luksuznih vozila, pozivajući ih na oprez i preduzimanje potrebnih mjera opreza.

Pored toga, Ford (6,1 posto) i Volkswagen (5,4 posto) su se također probili u prvih 5 rang liste.

Najviše ukradenih vozila, oko 12,4 posto, proizvedeno je 2016. godine. Međutim, to ne znači da vlasnici starijih automobila mogu spustiti oprez, jer su i lopovi na nišanu na ova vozila. Studija je ispitala podatke iz ukupno 26 zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Francusku, Španiju, Italiju, Belgiju, Mađarsku, Rumuniju, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, Ukrajinu, Češku, Poljska, Bugarska, Srbija, Švedska, Švajcarska, Danska, Finska, Australija i Meksiko.

Dostavljene informacije su izvedene iz podataka koje je prikupila kompanija.

Preporučujemo