U današnje vrijeme da se negdje desi incest u civiliziranom društvu, odmah bi počinitelj završio u zatvoru, a mediji bi se digli na sav glas. Međutim, u davnim vremenima, to je bila skoro normalna stvar, a žene su bile jako maltretirane od strane muškaraca u to vrijeme.

Bilo je vrijeme kada se elita nije htjela miješati s “običnim” svijetom, pa su počeli izlaziti i vjenčavati se, a na incest se gledalo kao na normalnu stvar! Uglavnom je jedan od najbogatijih ljudi. Svatko u Dominionu imao je svoje isprike za bliskost sa svojim obiteljima, a njihova su objašnjenja, doslovce, i dan danas šokantna! Zanimljivo je i to da djeca rođena od bliskih srodnika nisu povijesno neuobičajena pojava.

Međutim, znanstvenici kažu da postoje razlozi zbog kojih se vladajuća elita odlučila na ovaj korak. Časopis National Geographic piše da je vođa protestantskih misionara Hiram Bingham, kada je 1820. godine stigao na Havaje, bio šokiran kada je zatekao tamošnje stanovništvo kako štuje idole, pleše hula, te obitelji koje su vladale otokom, a postoji i incest među članovima.

Ono što ga je još više iznenadilo je to što drugi Havajci nisu smatrali tu praksu šokantnom. Međutim, kako ističu povjesničari, ne samo da Hawesov kraljevski incest nije bio izolirani primjer, već je bio uobičajen na svim meridijanima kroz povijest. Zanimljiv je i podatak da povjesničari tvrde da gotovo da nema kulture u ljudskoj povijesti koja nema zapisa o odnosima među bliskim rođacima unutar kraljevske obitelji – najpoznatiji su primjeri iz starog Egipta, peruanskih Inka, no postoje i ljudi iz Meksika i Tajlanda. U Europi nalazimo primjere toga među pruskim Hohenzollernima, članovima francuske i španjolske dinastije Bourbon i britanske kraljevske obitelji.

Habsburška dinastija, koja je vladala Španjolskom gotovo 200 godina, često se udavala za bliske rođake. Vjeruje se da su jedan od glavnih razloga propasti ove dinastije gore spomenute prakse, koje su tijekom vremena rezultirale brojnim zdravstvenim problemima članova obitelji. Tjelesni deformitet onih koji su postili bio je poznat kao Habsburška vilica. Njihova dinastija završila je 1700. godine smrću Karla II., kralja koji zbog zdravstvenih problema nije progovorio do svoje četvrte godine, a nije prohodao do svoje osme godine. Kroničari bilježe da je imao i problema sa žvakanjem i da nije mogao imati potomstvo.

I primjer faraona Tutankamona potvrđuje da nije riječ o izoliranom primjeru lošeg zdravlja uzrokovanog incestom – u ovom slučaju između brata i sestre. Znanstvenici su detaljnom analizom Tutankamonove mumije otkrili da je imao djelomični rascjep usne, kriva stopala, ženske bokove i da se morao koristiti štapom, a da je za genetsko preklapanje njegovih roditelja kriva njegova hormonska neravnoteža.

Znanstvenici objašnjavaju da braća i sestre u prosjeku dijele polovicu svojih gena. Genomi prvih rođaka podudaraju se u 12,5% slučajeva, a razmnožavanje između bliskih rođaka povećava rizik od prenošenja štetnih recesivnih gena. Vjerojatnost dramatično raste tijekom generacija, što može nositi rizik od određenih deformiteta i zdravstvenih problema. Čak i visoke razine genetskog preklapanja u potomcima braće i sestara mogu proizvesti zdraviju djecu od one s bolešću. Kao rezultat toga, znanstvenici vjeruju da su vladari možda bili spremni riskirati jer su znali da bogatstvo može pomoći u slučaju zdravstvenih komplikacija.

S druge strane, često se zaboravlja činjenica da su vladari osim službenih žena imali i brojne ljubavnice. Pa čak i kad bi riskantni potez propao, mogli bi, poput vladara Inka Heina Capaca, podijeliti vlast među svojim sinovima od različitih žena – jedna njegova službena, druga njegova sestra.

I u novijoj povijesti ima sličnih primjera, tajlandski kralj Rama V., koji je vladao od 1873. do 1910., imao je više od 70 djece i desetke žena i priležnica, od kojih su mu neke bile polusestre.

Preporučujemo