Pokojni pozorišni reditelj Jagoš Marković, star 57 godina, sa velikom počastom sahranjen je u srijedu na prestižnom Novom groblju u Aleji zaslužnih građana. Angažujući publiku, njegova kćerka je održala duboko dirljivu hvalospjevu, praćenu dirljivom melodijom “Šta će oni koji znaju” koja je svirala u pozadini. Lokalna kulturna zajednica ujedinila se u tuzi zbog njegovog preranog odlaska, a tokom sahrane jedna od njegovih kćeri održala je iskren govor koji je ostavio trajni emotivni utisak.

 

 

S nepokolebljivom odlučnošću, vodio nas je i uživao u našoj nepokolebljivoj podršci. Danas se od njega ne opraštamo; njegov duh napreduje u nama. Cijenimo njegove mudre riječi: “Moj odlazak samo označava trenutak odmora, jer ću zauvijek ostati s vama.” Obim naše zahvalnosti za njegove nebrojene doprinose ne poznaje granice.

 

 

Neka vam bude vječni mir i mirna noć. „Smrt nije kraj, već prelaz“, rekla je kroz jecaje. Istog dana u Narodnom pozorištu u Beogradu služen je pomen Jagošu Markoviću. Ovom prilikom od njega se emotivno oprostila glumica Radmila Živković. Jagoš Marković je ranije bio u braku sa glumicom Vanjom Milačić, ali su se kasnije razveli. Iz prethodnog braka sa Aleksandrom Glovackom imao je dve ćerke. Sa dvanaest godina Jagoš Marković je započeo karijeru kao režiser. Tokom svoje slavne karijere režirao je mnoge predstave, klasične domaće i međunarodne produkcije.

 

 

Markovićev impresivan repertoar obuhvata renomirana djela kao što su “Učene žene”, “Hasanaginica”, “Ministarova žena”, “Probušena tikva”, “Antigona”, te zapažene opere poput “Pepeljuga” i “Figarova ženidba”. Njegove produkcije odlikovale su trajna popularnost, pohvale kritike i dosljedno prepune kuće. Veličanstveni uspjeh njegovih djela ne samo da je unaprijedio ugled nacionalnog teatra, već je dobio i međunarodne pozive. Tokom svoje plodne karijere, Marković je režirao impresivan broj od preko pedeset predstava u zemlji i inostranstvu.

Preporučujemo