Dr. Svetlana Stanišić pruža dragocjene uvide u upravljanje povišenim razinama holesterola putem izbora prehrane, što je problem koji pogađa svakog trećeg pojedinca u Srbiji.

Gostujući u Jutarnjem programu Prve TV, dr Svetlana Stanišić zadubila se u temu koja zaokuplja većinu pojedinaca u Srbiji – holesterol.

Namirnice poput mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda imaju značajnu biološku vrijednost i brojne dobrobiti. Iako je moguće preživjeti bez ove hrane, ona je vrlo korisna.

Liječnik je naglasio važnost istraživanja alternativnih strategija prije nego što se pribjegne eliminaciji mesa, navodeći četiri specifične strategije za učinkovito upravljanje razinama kolesterola.

Jedan ključni dodatak našoj prehrani je uključivanje biljnih vlakana, kao što je zob, koju često jedemo za doručak. Međutim, umjesto da se odlučimo za već zapakirane zobene pahuljice, kupujemo sirovu zob, miješamo je s mlijekom i kuhamo sami.

Zob je bogata beta-glukanom, korisnim spojem koji pomaže spriječiti cirkulaciju i apsorpciju kolesterola u tijelu. Za borbu protiv povišenog holesterola preporučljivo je u prehranu uvrstiti više graha, sjemenki, lješnjaka, oraha i badema.

“Uključivanje lješnjaka, oraha i badema u vašu prehranu može vam osigurati fitosterole, koji su oblik biljnog holesterola.  Ovi se fitosteroli natječu s holesterolom u vašim crijevima, smanjujući njegovu apsorpciju. To je dodatni faktor koji bismo trebali razmotriti.

Preporučujemo