Sjećanje na legendarnog Sinana Sakića nesumnjivo živi u nama, a itekako smo svjesni njegovog izuzetnog puta kroz život. Prelazak na drugu religiju je duboko lična odluka, često vođena željom za ponovnim povezivanjem sa svojim korijenima, praćenjem novog trenda ili traženjem dubokog razumijevanja smisla života. Pravi motivi koji stoje iza takvog izbora možda nikada neće biti potpuno shvaćeni. Značajno je da su brojne istaknute ličnosti donijele ovu odluku, što je izazvalo intenzivne debate i neslaganja. Sinan Šakić je istaknuti umjetnik koji je izvršio značajan utjecaj u muzičkoj industriji.

 

Jedna takva osoba bio je rahmetli Sinan Sakić, koji je prvobitno rođen u muslimanskoj vjeri, ali je kasnije postigao duhovno prosvjetljenje. Zajedno sa svojom suprugom Sabinom, često je putovao u Indiju kako bi posjetio njihovu kćer i tokom njihovih posjeta imali su priliku upoznati cijenjenog duhovnog vođu Sai Babu i boraviti u njegovom hramu. Otkrili su da im meditacija uvelike pomaže u opuštanju i otkrivanju unutrašnjeg mira. Sakići su prvi put posjetili Indiju 1996. godine, kada je njihov sin Alen zadobio teške opekotine, a zaslužni su za pomoć indijskom duhovnom vođi u tom izazovnom vremenu. Važno je istaći da je tokom ovog perioda Sinan pokazao značajnu fascinaciju budizmom.

 

 

Opšte je poznato da je imao reputaciju da se bavi nemoralnim ponašanjem. U više navrata otvoreno je priznao da je tokom svoje rane mladosti uživao u alkoholu, posebno viskiju, i nedozvoljenim supstancama.  Njegovo postupanje rezultiralo je pravnim problemima, poput zapaženog incidenta u kojem je uhapšen sa nedozvoljenim supstancama skrivenim u donjem vešu prilikom pretresa na graničnom prelazu Trbušnica.

 

 

U februaru 2017. godine njegovo stanje se značajno pogoršalo, zbog čega je primljen na liječenje u cijenjeni Klinički centar Tuzla, Bosna i Hercegovina. Ovaj pad je bio direktno povezan s njegovom hepatičnom encefalopatijom.

 

 

 

 

Preporučujemo