Može biti prilično neugodno kada se krpelj zakači za naše tijelo. Unatoč njegovoj maloj veličini, njegovo uklanjanje može biti prilično izazovno. U sljedećem vodiču demonstrirat ćemo jednostavnu i učinkovitu metodu za sigurno uklanjanje krpelja.

Krpelji mogu predstavljati značajne probleme, kao što je ranije spomenuto. Njihovo odstranjivanje može biti izazovno, a čak i nakon odstranjivanja postoji mogućnost da ostane neki dio tijela.

Ključno je biti oprezan u ovom slučaju, jer svi ostaci krpelja mogu predstavljati značajan rizik. Svjesni smo da krpelji mogu prenositi mnoštvo bolesti, zbog čega su infekcije potencijalna posljedica. Njihovim napadima osjetljivi su i ljudi i životinje.

Kako biste osigurali svoju sigurnost, preporučljivo je posjetiti kliniku gdje stručnjak može ukloniti predmet. Osim toga, kada prolazite šumovitim područjima ili visokom travom, važno je zaštititi stopala odgovarajućom obućom i izbjegavati hodanje bosih nogu.


Za učinkovito uklanjanje krpelja jednostavno pospite sol na zahvaćeno područje i stavite navlaženu vatu. Ova metoda će potaknuti krpelja da se prirodno izbaci unutar otprilike 20 minuta.

Ako želite utvrditi nosi li bolest, možete se odlučiti na analizu u laboratoriju. Ipak, kada je u pitanju vađenje, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć.

Preporučujemo