Kroz istoriju uvijek smo imali neke osobe, koje su sa svojim djelima htjeli da postanu dio iste. Mislimo naravno na osobe koje su sa atentatima pokušale da se za njih zna jako puno godina poslije. To se na kraju uvijek ispostavi kao tačno, jer kada ubijete neku slavnu osobu, uvijek će se uz nju pominjati i njen atentator.

Svijet glazbe zauvijek se promijenio prije 44 godine kada je legendarni John Lennon tragično izgubio život. 8. prosinca 1980. poremećeni pojedinac po imenu Mark David Chapman oduzeo je život ovom legendarnom umjetniku.

Razlog Lennonove smrti i dalje ostaje nejasan, jer je počinitelj pružio višestruka objašnjenja za svoju odluku na tako drastičan čin.

Život Johna Lennona obilježen je nizom burnih događaja i kontroverzi od kojih on nikada nije pokušao izbjeći. Upustio se u vezu sa ženom, što je rezultiralo rođenjem njihovog djeteta, a kasnije se oženio njome isključivo iz tog razloga, unatoč nedostatku istinske ljubavi. Kako je vrijeme prolazilo, glazbenik je otkrio svoju privlačnost prema osobama istog spola, a ubrzo je došao do spoznaje da je duboko zaljubljen u svog kuma Briana. Par je krenuo na putovanje u Španjolsku, što je izazvalo široka nagađanja o prirodi njihove veze koja su se brzo proširila svijetom.

Lenon je pojasnio da, iako su među njima dvoje bili iskreni osjećaji, njihova bi se veza mogla opisati kao gotovo autentična homoseksualna ljubav. Međutim, važno je napomenuti da njihova naklonost nikada nije bila fizički izražena, te se nisu upuštali ni u kakav oblik seksualne intimnosti. Kao rezultat toga, njihova veza nije prerasla u formalnu vezu.

Unatoč tome što je njegova supruga podnosila poteškoće zbog njegovih postupaka, vjerovala je da se Johnovo negativno ponašanje manifestira samo kad je bio pod utjecajem alkohola ili droga. Međutim, 1966. otkrila je da on polako razvija osjećaje prema svojoj djevojci Yoko Ono. Ovo ju je otkriće navelo da donese tešku odluku da podnese zahtjev za razvod. Zbog toga je poznati glazbenik svaki mjesec morao platiti pozamašnu svotu od sto tisuća funti alimentacije. U međuvremenu, kad se upustio u vezu s nekonvencionalnom Japankom, koja je slučajno bila trinaest godina starija od njega, slava Beatlesa već je dosegla neviđene visine. Njihova pojava bila je praćena ogromnom pozornošću, što je zahtijevalo prisutnost osiguranja u svakom trenutku.

U tom je razdoblju glasoviti glazbenik dao izjavu koja je stekla ogromnu slavu: “Po popularnosti nadmašujemo Isusa Krista. Nisam siguran što će izdržati duže – rock and roll ili kršćanstvo.”

Pretpostavlja se da je Lennonova ovisnost o heroinu bila izravna posljedica njegove veze s Yoko, te da je izlazak s jednim od Beatlesa bio jedini put do slave za nju, jer je u to vrijeme bila relativno nepoznata kao avangardna umjetnica. Međutim, do 1972., čar u njihovoj vezi je počeo blijedjeti. Lennon nije htio prihvatiti Yokin odlazak, što je dovelo do odluke da mu pronađe novog ljubavnika. Tu je ulogu popunila May Pang, 22-godišnja zaposlenica koja je provodila vrijeme s Johnom. Zajedno su proveli 18 mjeseci u Los Angelesu, tijekom kojih je John navodno bio sretniji nego ikada prije. Međutim, Yoko bi ga često zvala, često i do deset puta dnevno. Lennon je imao malo prilike da u potpunosti prihvati svoj obiteljski život kada se tragedija dogodila 8. prosinca 1980., kada je smrtno stradao ispred svoje rezidencije u New Yorku.

Tragična smrt pjevača dogodila se od strane njegovog odanog obožavatelja, Marka Chapmana, koji je nedavno dobio autogram pjevača na njegovom posljednjem albumu “Double Fantasy”. Ova vatrena navijačica se bez upozorenja pretvorila u napadača i ispalila četiri metka u pjevačeva leđa. Unatoč brzom dolasku hitne pomoći, medicinski stručnjaci u obližnjoj bolnici “Roosevelt” mogli su samo konstatirati pjevačevu preranu smrt.

Chapman, koji je prije toga otputovao u New York kako bi “nadgledao” zgradu, izrazio je da se osjeća prisiljenim okončati Lennonov život i da ga ništa ne može odvratiti od toga.

Kako su sati odmicali i noć se spuštala, Lennon se našao uronjen u studio, izlivajući svoje srce u pjesmu posvećenu njegovoj voljenoj Yoko. Točno u 22:50 njihova se elegantna limuzina pojavila ispred Dakote, spremna da ih odvede na romantičnu večeru. Međutim, Lennonovi očinski instinkti su proradili, pa je osjetio potrebu poželjeti sinu laku noć prije odlaska. Dok su se približavali ulazu, Lennon je pogledao Chapmana, čovjeka kojeg je susreo ranije tog dana. U djeliću sekunde, Chapman je zamahnuo vatrenim oružjem i ispalio rafal od pet hitaca prema Lennonu, koji je zateturao pod udarom. Meci su pronašli svoj trag, probivši Lennonovo tijelo. Skupljajući svu snagu, uspio se popeti pet stepenica do recepcije zgrade, izgovarajući jezive riječi: “Ustrijelio me je, ustrijelio me.” U trenutku junaštva, portir Joe Perdomo krenuo je u akciju, razoružao Chapmana i snažno ga gurnuo dalje niz pločnik. U međuvremenu, drugi zaposlenik zgrade, Jay Hastings, hrabro je pokušao zaustaviti Lennonovo krvarenje, očajnički želeći da mu spasi život. U stanju šoka, vratar je vikao na Chapmana, tražeći da zna je li svjestan njegovih nedavnih postupaka.

“Da, svjestan sam. Ja sam taj koji je ispalio smrtonosni hitac u Johna Lennona”, kratko je odgovorio.

Policajci James Moran i Bill Gamble donijeli su brzu odluku kada su shvatili da hitna pomoć neće stići na vrijeme. Smjestili su Lennona u svoj policijski auto i odjurili u bolnicu. Moran je kasnije ispričao kako je Lennon još uvijek davao znakove života tijekom putovanja. Kada su ga upitali o njegovom stanju, Lennon je kimnuo u znak potvrde. Malo prije 23 sata, policajci su stigli u bolnicu Roosevelt s Lennonom na Moranovim leđima. S ulaza je hitno javio da ima “žrtvu s višestrukim prostrijelnim ranama”. Nažalost, po dolasku u bolnicu, Lennon više nije imao puls i prestao je disati. Unatoč svim naporima liječnika, nije bilo nade za njegov spas.

Prema riječima šefa hitne službe u bolnici Roosevelt, čak i da je upucan ispred cijele operacijske sale dok je kirurški tim čekao operaciju koja mu spašava život, njegove bi ozljede bile preteške da bi preživio.

Preporučujemo