Majka Tereza je globalno poznata ličnost koju bezbrojni pojedinci poštuju kao sveticu. Rođena kao Agnes Gonkha Bojakhiu u Skoplju 1910. godine, izašla je iz djetinjstva obilježenog neimaštinom i tragičnim gubitkom oca sa samo osam godina. U potrazi za utjehom, pronašla je utočište u crkvi, učvrstivši na kraju svoju odlučnost da postane monahinja do svoje 12. godine. Danas je cijenjena kao Majka Tereza, poštovana svetica koja je dobila prestižnu Nobelovu nagradu za mir. Vremenom su se pojavile brojne anomalije koje su bile u direktnoj suprotnosti sa prvobitnom percepcijom osobe. Otkrivenja u vezi sa “svetičinom” tamnom stranom imala su teške posljedice za više pojedinaca.

 

Uz to, Marija, još jedna bliska suradnica Majke Tereze, oštroumno priznaje paradoks koji je svojstven posmatranju siromaštva kao vrline, budući da je i sam Isus bio slavno osiromašen, iako pomalo konfliktne prirode. Majka Tereza je samouvjereno tvrdila da je dobila eksplicitne upute direktno od samog Isusa, koji je lično komunicirao s njom. Svojim riječima, izjavila je: “On mi je naredio da napustim samostan i pomognem onima kojima je to prijeko potrebno.” Uprkos tome što je dobila Nobelovu nagradu za svoje izvanredne dobrotvorne poduhvate, oni koji su blisko sarađivali s njom bili su zapanjeni njenim otkrićima.

 

 

Dr. Jack Preger, engleski ljekar koji je radio zajedno sa organizacijom Majke Tereze, bio je duboko uznemiren uznemirujućim scenama na koje je naišao. Pacijentima pod brigom časnih sestara nije pružena adekvatna pažnja niti odgovarajući tretman. Uznemirujuće, igle su ponovo korišćene bez odgovarajuće sterilizacije, a žrtvi od opekotina obezbeđen je alarmantan nedostatak ublažavanja bola.

 

Časne sestre su vjerovale u iskupljenje za svoje grijehe kroz samonanošenje boli, pribjegavajući samobičevanju i nošenjem lanaca s šiljcima. Uprkos tome što su imali dovoljna finansijska sredstva da uspostave dobro opremljenu bolnicu za siromašne, oni su tu odgovornost zanemarili. Njihov moto, “Molitva će ublažiti patnju, a ne lijek”, naglašava njihov pogrešan pristup zdravstvenoj zaštiti.

Preporučujemo