Inflacija, koja se obično povezuje s povećanjem cijena, samo je jedan aspekt ovog kompleksnog pitanja. Međutim, postoje razne lukave strategije koje kompanije koriste za izvlačenje novca od pojedinaca, što dodatno pogoršava pritisak na njihove novčanike. Prošle godine je Hamburško vijeće potrošača dodijelilo prestižnu šampionsku titulu za “varljivu ambalažu” Rama margarinu.

 

Razlog za ovo priznanje bilo je otkriće da je, uprkos tome što je cijena od 2,19 eura ostala nepromijenjena, veličina pakovanja potajno smanjena sa 500 grama na samo 400 grama. Kao posljedica toga, cijena margarina je naglo porasla za značajnih 25 posto, iako cijena samog pakovanja nije pretrpjela nikakve promjene. Ova pojava se obično naziva shrinkflation, termin koji u engleskom jeziku kombinuje koncepte inflacije i čina smanjenja.

 

 

Shodno tome, da bi nastavili svoje poslovanje, ovi proizvođači su pribjegli zamjeni suncokretovog ulja palminim uljem. Ova odluka je prvenstveno uzrokovana nedostatkom suncokretovog ulja na tržištu u to vrijeme. Prema Hibneru, palmino ulje je prvobitno uvedeno zbog hitne potrebe, a vremenom se čvrsto ustalilo u različitim industrijama i tržištima. Uprkos činjenici da je suncokretovo ulje bilo lako dostupno već duži period, nedavna statistika Agencije za zaštitu potrošača otkriva da je samo jedan od ispitanih proizvođača uložio napore da poboljša kvalitet svog proizvoda. Iznenađujuće je da se većina ostalih proizvođača i dalje oslanja na upotrebu palminog ulja. Ulje je vrlo tražena roba zbog svoje svestranosti i široke upotrebe.

Prisustvo nafte na tržištu je značajan aspekt globalne ekonomije. S obzirom da potražnja za naftom i dalje raste, ona igra ključnu ulogu u različitim industrijama, uključujući transport, proizvodnju i proizvodnju energije. Dostupnost i cijena nafte direktno utiču na ove sektore, utičući na njihovu ukupnu profitabilnost i efikasnost. Tržište nafte podložno je različitim faktorima koji utiču na dinamiku ponude i potražnje. Geopolitičke tenzije, sukobi i prirodne katastrofe u regijama koje proizvode naftu mogu poremetiti lanac snabdijevanja i dovesti do fluktuacija cijena nafte.

Preporučujemo