Jaje je zaista svestran sastojak koji se može pripremiti na bezbroj načina, što čini izazovom pronaći drugu hranu koja nudi tako širok raspon kulinarskih mogućnosti. Njegova prilagodljivost ne poznaje granice, jer se neprimjetno integrira u različite recepte, poboljšavajući okuse i teksturu tijesta, tjestenine, krema za kolače, pa čak i samih samostalnih kolača. Neosporna je nezamjenjivost jaja u kulinarskom svijetu, jer jednostavna jela bez napora pretvara u kulinarska remek-djela.

 

 

Osim što imaju mogućnost izbora između jaja iz slobodnog uzgoja i onih konvencionalnih koja se obično nalaze u trgovinama, potrošači također imaju priliku odabrati boju jaja koja kupuju, a dvije najčešće opcije su bijela ili smeđa. Iako može biti primamljivo vjerovati da se nutritivni sadržaj ili svojstva jaja razlikuju ovisno o njihovoj boji, ova pretpostavka je zapravo netočna.

 

 

U stvarnosti, boja jajeta je isključivo određena rasom kokoši koja ga je snijela. Bijele kokoši, priznate kao prevladavajuća pasmina u Sjedinjenim Državama, postale su sinonim za proizvodnju jaja s bijelom ljuskom. S druge strane, u Evropi su kokoši ukrašene smeđim perjem zastupljenije, što rezultira prevalencijom jaja sa smeđom ljuskom u ovoj regiji.

 

Zanimljivo je da uprkos svom kontrastnom izgledu, i smeđa i bijela jaja posjeduju identične unutrašnje kvalitete. Međutim, zbog tržišne dinamike, smeđa jaja su stekla reputaciju da su kvalitetnija, zdravija ili ukusnija, što je dovelo do njihove naduvane cijene na američkim tržištima. Zanimljivo je da se spektar boja jaja proteže dalje od konvencionalnih bijelih i smeđih, jer postoji podskup kokoši koje nose jaja sa zadivljujućom zelenkastom ili plavkastom nijansom, što je konačno određeno specifičnom rasom kokoši.

Preporučujemo