Satelitski podaci pokazuju da je morski led koji okružuje Antarktik daleko ispod bilo kog prethodno zabeleženog zimskog nivoa što je zabrinjavajuće stanje za područje koje se nekada činilo otpornim na globalno zagrevanje. – To je toliko daleko od svega što smo ikada ranije videli. Gotovo je neverovatno – rekao je Valter Mejer koji prati nivo morskog leda u NASA-i. Stručnjaci za polarna područja navode da bi nestabilni Antarktik mogao izazove dalekosežne posljedice.

 

Bez svog tog leda koji hladi planetu, Antarktik bi mogao da se iz Zemljinog frižidera pretvori u radijator, upozoravaju stručnjaci. Led koji pluta na površini Antarktičkog okeana sada meri manje od 17 miliona kvadratnih kilometara. To je čak 1,5 miliona kvadratnih kilometara morskog leda manje od septembarskog proseka i znatno ispod prethodnih zimskih rekorda. Radi se o površini oko pet puta većoj od Velike Britanije. Mejer nije optimista i smatra da se morski led neće obnoviti u značajnoj meri. Naučnici još pokušavaju da utvrde sve faktore koji su doveli do tako niskog nivoa leda, a proučavanje trendova na Antarktiku u svakom slučaju bilo je istorijsko izazovno.

Morski led nastaje na kontinentu od marta do oktobra kad je zimsko razdoblje na južnoj hemisferi, da bi se leti uveliko topio, a deo je složenog sistema koji se sastoji od santi leda, kopnenog leda i golemih plutajućih ledenih ploča kopnenog leda koji plutaju uz obalu. Deluje kao zaštitni omotač za led koji prekriva kopno i sprečava zagrevanje okeana.

 

 

Karolina Holms iz britanskog polarnog istraživačkog instituta objašnjava da bi puni uticaj smanjivanja morskog leda mogao da postane vidljiv kako sezona prelazi u leto i kad se otvara mogućnost za nezaustavljiv zatvoreni krug otapanja leda.

 

 

 

Preporučujemo