Manuel Julián Sevillano Bustamante, moćni vođa narko-kartela u Ekvadoru, samouvjereno je ležao s impresivnim arsenalom oružja, navodno da bi zaštitio svoje vječno postojanje. Uprkos svojoj relativno mladoj dobi od 39 godina, Bustamante je bio autoritet kao glavni um iza zloglasne bande poznate kao “Los Fatales”. U vrlo kontroverznom videu, njegovi vjerni saradnici se mogu vidjeti kako pomno pune njegov lijes velikom kolekcijom vatrenog oružja, uključujući mitraljeze, sačmarice i revolvere, osiguravajući da je njegovo posthumno stanje optimalno utvrđeno za samozaštitu.

 

 

Prema izvještaju, Bustamante je bio meta pucnjave u autopraonici u Mocacheu u Ekvadoru. Tokom napada bili su prisutni i njegova 20-godišnja kćerka i zaštitar. Na žalost, njegova ćerka je podlegla povredama dok joj je ukazana medicinska pomoć. Ovaj incident ga je natjerao da shvati da su njegovi konkurenti otkrili njegove redovne posjete određenoj autopraonici. Nijedna osoba nije preuzela odgovornost za smrt Bustamantea i njegove kćeri.

 

Zvaničnici čvrsto vjeruju da je napad proizašao iz spora između rivalskih frakcija koje djeluju u unosnom regionu trgovine drogom. Prema regionalnim izvještajima, Los Fatales i kartel Los Cornejos trenutno su u žestokom sukobu oko kontrole distribucije droge u provincijama Manabi i Los Rios. Ekvador je svjedočio značajnom porastu kriminalnih aktivnosti, sa statistikama koje otkrivaju zapanjujući porast od 4.600 prijavljenih nasilnih smrti u 2022. Ova brojka predstavlja udvostručenje broja nasilnih smrti iz prethodne godine. U periodu od samo četiri sedmice ranije ove godine, naciju su potresla tri politički motivirana ubistva, koja su sva navodno povezana s operacijama kartela.

Prošlog mjeseca, Fernando Vilavisensio, predsjednički kandidat poznat po svom otvorenom stavu protiv korupcije i organiziranog kriminala, nemilosrdno je ubijen usred bijela dana. Tragično, ovaj incident uslijedio je nakon ubistva Agustina Intriaga, reizabranog gradonačelnika Mante, i Pedra Brionesa, lokalnog političkog aktiviste, koji je smrtno stradao samo tjedan dana nakon Vilavisensiovog atentata.

Preporučujemo