Više od šezdeset pet godina, zagonetna figura poznata samo kao “Dječak iz kutije” plijenila je radoznalost javnosti. Otkriven u pustom šumovitom prostranstvu sjeveroistočne Filadelfije u prvim mjesecima 1957. godine, njegovo krhko i izlupano tijelo, bez odjeće, ležalo je ugniježđeno u čahuri ćebadi skrivenoj u skromnoj kartonskoj posudi. Ipak, u izvanrednom preokretu događaja u oktobru 2021. godine, pojavio se značajan napredak u nemilosrdnoj potrazi za otkrivanjem dječakovog pravog identiteta, otkrivajući potresnu priču o četverogodišnjem djetetu koje ima vidljive ožiljke od mučnog iskušenja prisilnog sakaćenja.

 

Srceparajuća priča o ovom nesretnom mladiću, Josephu, konačno je predstavljena svijetu u decembru 2022. zahvaljujući pionirskoj primjeni istraživanja DNK i genealogije od strane cijenjenih istraživača. Njihovim marljivim naporima, pedantno je istkana zamršena tapiserija srodstva, što je na kraju dovelo do potresnog otkrića djetetovog imena. Nakon naporne potrage, konačno je otkriveno da su roditelji tragično nesretnog dječaka bili niko drugi do ugledni Augustus J. Zarely, od milja poznat kao “Gus”, i cijenjena Mary Elizabeth Abel, koju su s ljubavlju spominjali kao “Betsy”.

 

 

Tokom ere rođenja malog Josepha u Americi, koncept rođenja van braka smatran je velikom društvenom uzdržanošću. Iako je izvod iz matične knjige rođenih imao ključ za otkrivanje imena oca, za istražitelje je postalo imperativ da utvrde očev identitet kroz preciznu DNK analizu. Nažalost, Betsyna smrt 1991. i Gusova smrt 2014. primorali su istražitelje da pokažu krajnju diskreciju suzdržavajući se od otkrivanja identiteta dječakovih roditelja, kao znak poštovanja prema njihovim ožalošćenim rođacima

 

Po nalogu organa za provođenje zakona, cijenjeni list Philadelphia Inquirer otkrio je dirljivu seriju vizuala sa autopsije tragično ubijenog mladića. Osim toga, publikacija je sadržavala ljupki prikaz nevinog djeteta, ukrašenog šarmantnom dječjom odjećom, moleći zajednicu za neprocjenjivu pomoć u ovom zbunjujućem slučaju. Ove uznemirujuće slike bile su istaknute u raznim ustanovama u Filadelfiji, ostavljajući neizbrisiv otisak u sjećanjima onih koji su svjedočili.

Preporučujemo