Svijet trendova imenovanja stalno se razvija, a novi modni trendovi se redovno pojavljuju. Trenutno, najelegantnija imena za mlade djevojke su kratka, nekonvencionalna i posjeduju različita i izvanredna značenja.

U Srbiji postoje tri ženska imena koja se obično daju novorođenčadi čije je značenje zaista izuzetno. Ispod ćete naći imena i njihova prelijepa značenja: Izraz “Sara” je etimološki korijen imena, simbolizirajući ženu visokog statusa, vladaricu ili princezu. Na arapskom, “Sara” predstavlja nekoga ko donosi neizmjerno zadovoljstvo i radost drugima. Ovo ime obožavaju i muslimanske i kršćanske zajednice, a njegovi različiti oblici su široko prihvaćeni.

 

Sara je konzistentno rangirana među 10 najpopularnijih imena za djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Moguće je da se mnogi roditelji odlučuju za ovo ime kako bi odali počast svojim bakama koje su takođe nosile ime Sara. Ipak, važno je priznati njegovu duboku istoriju i značaj, koji možda nije poznat onima koji ga biraju isključivo zbog njegove trendi. Ema: Ime Ema ima različita porijekla i značenja, koja proizlaze iz skraćenih oblika brojnih imena. U Srbiji se najčešće koristi kao skraćenica za Emiliju, dok se kod muslimana vezuje za Eminu ili Emiru. Osim toga, ime Ema je izvedeno iz njemačke riječi “ermen”, koja prenosi pojmove “cjeline” i “univerzalnosti”.

 

 

To je zaista divno ime koje bi lijepo pristajalo svakom djetetu. Hannah: Arapsko ime Hannah ima jake korijene u arapskoj kulturi i nosi značajno značenje, simbolizira razumijevanje, iskustvo i inteligenciju, posebno za žene. Postoje različita tumačenja njegovog porijekla, a jedno sugerira da potiče od riječi “hannan”, što znači biljka kane i utjelovljuje koncept milosti. Ovo svestrano ime prihvaćeno je u različitim jezicima, a varijacije poput Hana, Hanna i Hannah preovlađuju u Evropi. Naime, tokom ranih 1900-ih, Hanna je stekla popularnost u zemljama poput Češke i širom sjeverne i centralne Evrope, a Njemačka se ističe kao značajan primjer.

Preporučujemo