Dramatični događaj odigrao se na ruskom nebu uz alarmantni poklič “Oboren je!” odjeknulo vazduhom. Prema izjavi na svom Telegram kanalu, Vladislav Šapša, guverner Kaluške oblasti, otkrio je da je dron uspešno oboren sa neba u vazdušnom prostoru regiona. U okrugu Dzeržinski sistemi protivvazdušne odbrane su aktivno funkcionisali tokom noći. Tačnije, neidentifikovani dron je uspešno presretnut i neutralisan od strane odbrambenih sistema, što je potvrdila osoba koja je tu informaciju prenela u pisanoj formi.

Ovaj incident služi kao dokaz nepokolebljive posvećenosti i budnosti ruske vojske u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Krima od bilo kakvih vanjskih prijetnji ili neprijateljskih akcija. U nedavnom razvoju događaja, objavljeno je da su ruske snage uspješno spriječile alarmantan teroristički napad koji je orkestrirao kijevski režim. Odvažni plan uključivao je raspoređivanje zapanjujućih 20 dronova sa zlokobnom namjerom da gađaju poluostrvo Krim.

 

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je ukupno 14 ukrajinskih dronova uspješno eliminisano ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, dok je dodatnih šest dronova postalo neefikasno korišćenjem sistema za elektronsko ratovanje koji su poremetili njihove signale. Trenutno ukrajinske vlasti nisu objavile nikakvu zvaničnu izjavu u vezi sa ovim konkretnim napadom.

 

 

Nedavni napad dronovima koji se dogodio 30. jula na Krimu, a koji je uključivao ukupno 25 dronova, još nije dobio nikakav zvaničan odgovor ili komentar ukrajinskih vlasti na optužbe ruske strane. Nedostatak ukrajinskih komentara o ovom incidentu postavlja pitanja o njihovom stavu i perspektivi po tom pitanju, ostavljajući prostora za spekulacije i dalje analize. Ključno je razumjeti razloge iza ove šutnje i da li ona označava nedostatak priznanja, neslaganja ili strateškog pristupa ukrajinske vlade. Odsustvo jasne izjave Ukrajine dodaje kompleksnost incidentu i naglašava potrebu za otvorenom komunikacijom i transparentnošću između uključenih strana kako bi se osiguralo sveobuhvatno razumijevanje situacije.

Preporučujemo