Prije nešto više od deset godina dogodio se incident u Segarči u Rumuniji, gdje se dječak, star samo tri godine, našao zarobljen u bunaru. Kako je dotok zraka djeteta opadao, a vatrogasci su se borili da pronađu rješenje, pojavio se tračak nade u obliku Christiana Marian Beheana, hrabrog 14-godišnjaka koji se slučajno vraćao kući iz škole. „Prvo sam se plašio, a onda se više nisam plašio“, bile su njegove prve reči.

 

Kristijan se vraćao kući iz škole kada je naišao na scenu koja je privukla pažnju svih. Gomila seljana i vatrogasaca okupila se oko bunara, gdje se dogodio uznemirujući incident. Otac trogodišnjaka je bio vidno izbezumljen, dok su njegove majke i sestre bile obuzete tugom, prenosi 24sata.hr.

 

Situacija je postala značajno intenzivna jer je dječak satima ostao zarobljen. Uprkos naporima bagera i brojnih pojedinaca koji su koristili lopate i golim rukama za kopanje, njihovi pokušaji su se pokazali uzaludni. Zbog neadekvatne veličine rupe da kroz koju može proći odrasla osoba, dva dječaka su u početku istupila, ali su se na kraju predala nakon što su čuli objašnjenje vatrogasaca da su visi naglavačke sa vezanim nogama. Razumljivo je da ih niko nije smatrao odgovornim za njihov strah. I odjednom se iz dubine začuo zapovjednički glas. „Dolazim, ne plašim se“, rekao je Kristijan, koji se upravo pojavio. Prije nego što se spustio, vatrogasac je razgovarao s njim, zapalivši njegovu nepokolebljivu odlučnost. Uprkos svom privođenju, odbio je da pokaže bilo kakav trag straha. Ubrzo su ga opremili šlemom i čvrsto ga pričvrstili konopcem.

 

 

Kada je Kristijan izvučen, čvrsto se držao trogodišnjeg Gabrijela, koga je otac odmah zagrlio. Svima su potekle suze iz očiju dok je Gabrielov otac prišao Kristijanu, grleći ga i ljubeći ga. Definitivno je Kristijan ušao u tu rupu kao dječak, ali je neupitno isplivao kao muškarac.

Preporučujemo