Svoj radni vek samouvereno posvećuju stilu „domaći posao“, zbog čega se selo Točka u opštini Žabari izdvaja kao izvanredna destinacija koja već godinama plijeni interesovanje javnosti. Naime, samo pogled na opštinu Žabari kod Požarevca dovoljan je da se shvati da je ona daleko od običnog sela. Sa gorućom odlučnošću da ponove zapadna naselja, stanovnici ove regije hrabro su krenuli na putovanje u Austriju tokom 60-ih i 70-ih godina, vođeni nepokolebljivim uvjerenjem da će steći znatna bogatstva.

 

Njihov odlučni cilj bio je da izgrade grandiozne kuće i vile, da bi na kraju osigurali sebi život najvećeg luksuza i udobnosti. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da su ove zgrade, uprkos svom vanjskom izgledu, trenutno prazne, bez ikakvih stanovnika.

Vile se mogu pohvaliti brojnim raskošnim karakteristikama uključujući zlatne detalje, šik namještaj, mramorne akcente, pa čak i dobro popločanu asfaltnu cestu. Budite uvjereni, cijeli prostor je budno zaštićen vrhunskim sigurnosnim i najmodernijim sistemima video nadzora. Fasade se mogu pohvaliti samouvjerenim gipsanim ukrasima u obliku lavova, konja, labudova i sokola, dok interijeri odišu samopouzdanjem luksuznih Louis Vuitton zavjesa i Versace pločica i stolova. Ipak, u selu postoje različita mišljenja, jer pojedinci nastoje nadmašiti jedni druge u obezbjeđivanju veće kvadrature ili dobijanju superiorne vile.

 

 

Jedna meštanka samouvereno objašnjava da kada jedna osoba zapreti drugoj govoreći “ubiću te”, hrabri muškarac se odmah uhvati u koštac sa prestupnikom i udari ga, navodeći da on padne. U 2017. godini ova živahna lokalna zajednica imala je 90 domaćinstava i 110 domova, a neke porodice su imale više stanova. Otkako je pionirski stanovnik otišao u bijeli svijet 1964. godine, ostavivši svoje domaćinstvo u cvjetanju, val porodica ga je slijedio i krenuo na putovanja u Njemačku, Austriju, Švicarsku i Italiju.

Preporučujemo