Ajvar Nade Topčagić, poznata ličnost u svijetu kulinarstva, postala je tema brojnih estrade. Sa impresivnim iskustvom u više od tri decenije, majstorski je pripremio i usavršio svoj prepoznatljivi recept. Ono što ga izdvaja od ostalih u ovoj oblasti je njegov tajni sastojak, jedan trik koji je njegov ajvar podigao na nenadmašan nivo ukusnosti.

 

 

Tokom zimske sezone vlada očaravajuća aroma koja ispuni vazduh kad god Nada Topčagić izađe na scenu. Ova talentovana pevačica bezbroj godina se posvetila usavršavanju recepta za zimsku supu, tačnije svog ajvara. Jedan od koraka koji ja lično postavljam kao prioritet je osigurati da se svaka radnja radi postepeno i s najvećom pažnjom. Jedan od ključnih aspekata ovog procesa je temeljno pranje ruku. Međutim, nije dovoljno samo očistiti ih običnim deterdžentom da bi se uklonile sve kemikalije; umjesto toga, toplo preporučujem korištenje sode bikarbone jer ona učinkovito eliminira sve bakterije, kao što je naglasila Nada. Nakon toga, tegle se podvrgavaju pedantom i rigoroznom postupku pranja, koji zahtijeva još veću pažnju. Prvo ih očistim vrućom vodom, pazeći da temeljito istrljam sve ostatke ili nečistoće pomoću specijaliziranih četki.

 

 

Nakon toga, pažljivo ih stavljam u pećnicu da se osuše. Nakon početnog koraka, Nada pomno pere i pomno pregledava svaku papriku prije nego što je nastavi peći dok ne poprimi divan pocrnjeli izgled, što olakšava guljenje. Sa više od tri decenije iskustva u pripremanju ajvara, otkrio sam da najbolje rezultate daje kada se paprike osuši tokom cele noći i tako zadrže svoje esencijalne sokove.

 

 

 

Kad su paprike skuvane, ne gubim vrijeme da ih prebacim direktno u teglu dok su još vruće. Ali ovdje dolazi do izražaja moja mala tajna tehnika – pametno postavljam papriku do ruba tegle, ostavljajući dovoljno prostora da se poklopac jedva zatvori.

Preporučujemo