U protekla tri mjeseca imali smo jako simptomatičnu situaciju u cijeloj regiji, kada je svaka druga osoba kašljala. Veliki kašalj nije biorao ni spol ni godine, tako da su čak i mala djeca neprestano kašljala., Ni domaći lijekovi, kao ni lijekovi iz apoteke nisu apsolutno pomagali oko ovoga kašlja.

U studenom 2023. godine Institut za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut” upozorio je građane da, ako osjete uporan kašalj koji traje dulje od dva tjedna, a nije povezan s drugim bolestima, imaju pravo na laboratorijsku pretragu kako bi se utvrdilo radi li se o kašlju. indikativno za veliki kašalj.

Svako dijete, uključujući dojenčad i djecu do pet godina, može oboljeti od hripavca, koji se također naziva hripavac. Iako može biti uznemirujući kao simptom, ključno je razumjeti da hripavac služi kao oblik obrane. Ostaje pitanje: što uzrokuje pojavu hripavca?

Bakterija Bordetella pertussis odgovorna je za izazivanje hripavca, respiratorne infekcije. Razni čimbenici ili okidači mogu dovesti do pojave ovog stanja, uključujući: virusi, bakterije Udisanje zraka s naglom temperaturnom promjenom, određeni položaji tijela, korištenje određenih lijekova, izloženost jakim mirisima, prisutnost srčanih bolesti mogu pridonijeti pojavi hripavca. Ova zarazna respiratorna infekcija prvenstveno se prenosi kapljičnim putem i ima prosječno razdoblje inkubacije od deset dana. Infektivnost bolesti se s vremenom smanjuje, a najveća je vjerojatnost prijenosa pri kraju razdoblja inkubacije.

Dok se hripavac obično povezuje s ljetnom sezonom, zapravo se može razviti u bilo koje doba godine. Uporan kašalj povezan s ovim stanjem služi kao zaštitni mehanizam, jer signalizira pokušaj tijela da izbaci sve potencijalne izvore infekcije i ukazuje na prisutnost unutarnjih promjena. U skladu sa smjernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dijagnoza hripavca može se postaviti kada osoba doživi kontinuirani kašalj u trajanju duljem od dva tjedna, popraćeno osjećajem grčanja i nagonom za povraćanjem. Važno je napomenuti da simptomi hripavca u nekim slučajevima mogu potrajati i do šest tjedana.

Na koji način se simptomi razlikuju od onih kod obične prehlade?

Pojedinac doživljava intenzivne napade kašlja, popraćene vidljivim crvenilom lica.
vrijednost
Kada smo pod stresom, možemo doživjeti različite fizičke manifestacije kao što su natečeni kapci i promjene na koži, uključujući promjene u izgledu vena, crvenilo i svrbež.
strah
Cijanoza, karakterizirana promjenom boje kože koja postaje plavkasta, stanje je koje pogađa pojedince.
bljedilo
Simptomi bolesti uključuju kombinaciju hladnog znoja, malaksalosti, umora i smanjenog apetita. U ekstremnijim slučajevima, pojedinci mogu doživjeti nesvjesticu praćenu konvulzijama.

Potvrda dijagnoze temelji se na identifikaciji bakterije Bordetella pertussis i korištenju PCR testa. Ispituje se prisutnost IgM i IgA protutijela specifičnih za ovu bakteriju, dok povišenje broja leukocita i limfocita potvrđuje obrambenu reakciju organizma na infekciju. Kliničke manifestacije hripavca kreću se od blagih do teških, često praćenih komplikacijama poput bakterijske upale pluća, upale srednjeg uha, enteritisa, krvarenja, encefalitisa i promjena svijesti. Encefalitis može dovesti do dugoročnih posljedica kod djece, uključujući kognitivno oštećenje, oštećenje govora i epilepsiju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), napori u vezi s obveznom imunizacijom rezultirali su smanjenjem slučajeva hripavca u svijetu za 80%. Međutim, u posljednja dva desetljeća ponovno je porastao broj prijavljenih slučajeva. WHO procjenjuje da godišnje oboli gotovo 240 milijuna djece mlađe od 5 godina, sa stopom smrtnosti od 4%.

Tijekom faze rekonvalescencije ili oporavka, primjetno je smanjenje kašlja i opće poboljšanje stanja pojedinca.

Preporučujemo