Ena Begović je jedna od najljepših Balkaanskih glumica svih vremena. Međutim, vjerujemo da i sami znate, da je njen život naprasno prekinut, te je u teškoj saobraćajnoj nesreći poginula sada već davne 2000 godine. Iza nje je ostala i njena kćerka, koja je bukvalno preslikana svoja majka.

Ena Begović ostavila je neizbrisiv trag u svijetu jugoslavenske glume na doista izvanredan način. Njezin zadivljujući pogled i blistavi osmijeh ostavili su sve u čudu, dok je bez muke šarmirala i hipnotizirala publiku svojom prisutnošću. Već od prvog pojavljivanja na ekranu svima je bilo jasno da je predodređena za slavu. Ipak, osim svoje ljepote, posjedovala je odlučno držanje koje ju je navelo da odbije Hollywood i ostane odana svojoj domovini. Tragična je nepravda što je prerano otišla s ovoga svijeta, žale mnogi.

Čak i dan danas, javnost je ostala opčinjena talentom i karizmom ove izuzetne žene, s brojnim neispričanim pričama o njezinom karakteru i postignućima koja zaslužuju filmsku adaptaciju.

Ena, unatoč tome što je važila za jednu od najljepših žena naše bivše Juge, imala je oprečnu percepciju o sebi. “Nisam konvencionalno lijepa”, priznala je. “Moje lice je osebujno, ili bolje rečeno, intrigantno. Posjeduje jedinstvenu amalgamaciju crta, s određenim idiosinkrazijama, ali još uvijek služi svojoj svrsi. Ljudi se često raspituju o tome u kojoj mjeri unosim vlastitu bit u likove koje tumačim. su dio mene, neporecivo. Moj fizički oblik ostaje netaknut – moji udovi, moja glava”, objasnila je, naglašavajući svoj nedostatak afiniteta prema carstvu slave i ozloglašenosti.

U intervjuu iz 1982. za “Yugopapir” Ena je izrazila uvjerenje da je čestita i iskrena osoba. Odlučno je zanijekala bilo kakvu umiješanost u zlonamjerne ili koruptivne radnje, ističući da se nikada nije naslađivala tuđom nesrećom niti kršila njihova prava. Unatoč svom moralnom kompasu, priznala je da se bori u svijetu i da se pridržava društvenih očekivanja i zahtjeva koje nameće njezina profesija. Ena je po prirodi bila stalno nezadovoljna, stalno je žudjela za više. Njezina krajnja težnja bila je postići razinu glumačke vještine koja bi zaslužila priznanje i kritike i publike. Ipak, priznala je da je za taj cilj bilo potrebno uložiti golem trud ili pak sreću. Neizvjesnost budućnosti ispunjavala ju je zebnjom, jer nije ni slutila što je čeka u nadolazećim godinama. Ena je shvatila da prošla postignuća ne jamče budući uspjeh. Na pozornici je odisala samopouzdanjem i odlučnošću, ostajući vjerna sebi. Međutim, u svom osobnom životu bila je suzdržana i introvertirana, samo je majci otkrivala svoju pravu osobu bez potrebe za pretvaranjem.

Naravno, posjedujem neurotične sklonosti, nosim nesigurnost i neprestano razmišljam o raznim stvarima. Prikriveni strah od pojedinaca prožima moje biće, ali kad sam u prisutnosti svoje majke, nema potrebe za pretvaranjem ili prijevarom. Mogu slobodno izraziti svoje istinske osjećaje, neopterećen očekivanjem hinjene sreće. U njenom društvu jednostavno sam svoj. Možda sam se prerano upustio u carstvo odraslih i starijih osoba s nježnih 18 godina, svijet isprepleten značajnim financijskim ulozima, jer čak i jedan film ima pretjeranu cijenu. Vjerojatno je da sam bio loše pripremljen ili nisam bio spreman za takav pothvat.

Srce joj je neprestano bilo ispunjeno ljubavlju, čvrsto vjerujući da su odsutnost ljubavi ili čak ravnodušnost najstrašniji osjećaji koje čovjek može doživjeti.

Unatoč statusu omiljenog seks simbola 1980-ih, Enna je gajila duboki strah od vožnje i letenja. Zanimljivo je da će njezini prijatelji kasnije tvrditi da je predosjećala vlastitu smrt. Tragično, ta se slutnja obistinila 15. kolovoza 2000. godine, kada je poznata glumica izgubila život u prometnoj nesreći kod Brača u dobi od 40 godina. Vrijedi napomenuti da se ovaj nesretni događaj dogodio na dan od velikog značaja za Katoličke crkve, jer obilježava slavlje Uzašašća Gospe.

Zbog intenzivnog straha od vožnje odlučila je potražiti stručnu pomoć. Nažalost, njezina se fobija samo pojačala nakon što je 1996. godine doživjela tragičnu nesreću u kojoj je poginuo motociklist, a njezin prijatelj teško ozlijeđen. Ena je, kao odgovorna za nesreću, dobila tri godine uvjetne kazne. No, prava kazna stigla je u obliku duboke psihičke traume od koje se nikada nije u potpunosti izliječila.

U tom izazovnom razdoblju kao nepokolebljivi oslonac i ljubav nametnuo se poduzetnik i inženjer elektrotehnike Josip Radeljak, vezu koju su uspostavili krajem osamdesetih i od tada održavaju.

Radeljak je zbog Ene okončao brak s glumicom Bebe Lončar s kojom je dobio sina Lea. Automobilom je tog kobnog dana upravljao osobno Radeljak.

Nakon nekoliko godina veze, Ena i Josip odlučili su se vjenčati kada je Ena otkrila da je trudna. Svečanost se održala u njihovoj rezidenciji u Zagrebu, s tim da je Ena tada bila u visokoj trudnoći. Samo dva tjedna nakon vjenčanja, Ena je rodila njihovu kćerkicu Lanu i kratkih šest tjedana uživala u prvim danima majčinstva.

Preporučujemo