U današnje vijeme kada je kriza na sve strane, definitivno se mora gledati kako uštedjeti svaki euro. Svjedoci smo velikih poskupljenja koja pogađaju cijeli svijet, a nema artikla koji nije poskupio bar duplo, pa tako i računi za stan ili kuću su otišli previsoko. Mi danas govorimo o tome, kako uštediti na nekim uređajima koji troše električnu energiju.

U Srbiji je došlo do značajnog porasta broja pojedinaca koji sami proizvode električnu energiju, te se u samo godinu dana udvostručio. Ovaj izvanredan rast može se djelomično pripisati jedinstvenoj prilici za potrošače da prijeđu u potrošače, što znači da mogu i kupovati i proizvoditi električnu energiju, a sav višak biti prodan natrag “Elektroprivredi Srbije”.

Uz ovu posebnu oznaku, pojedinci imaju mogućnost generirati vlastitu električnu energiju za osobnu upotrebu, kao i vratiti bilo koji višak proizvedene energije natrag u električnu mrežu za skladištenje kada potrošnja premaši proizvodnju. Da bi se iskoristila ova mogućnost, potrebno je postavljanje solarnih panela na krovove, a brojni su građani već iskoristili državne subvencije za to. U bliskoj budućnosti ti će pojedinci ponovno imati priliku dobiti potporu, budući da gradovi planiraju uvesti novi val pomoći kućanstvima s ciljem promicanja mjera energetske učinkovitosti, koji će se pokrenuti do proljeća.

Tijekom nedavna tri javna poziva nevjerojatnih 24.000 kućanstava iskoristilo je državne poticaje za zamjenu zastarjele stolarije, bojlera ili izolacije. Vlada predviđa da će se ta brojka utrostručiti tijekom trajanja petogodišnjeg programa potpore.

Subvencijom se može pokriti do polovica troškova, čime građani mogu odjednom podnijeti zahtjev za zamjenu stolarije, bojlera, izolaciju, ugradnju solarnih panela. Trenutno je samo 2.700 kućanstava i poduzetnika iskoristilo ovu priliku za postavljanje solarnih panela na svoje krovove.

Ukupno 24.000 kućanstava iskoristilo je državne subvencije za nadogradnju svoje stolarije, bojlera ili izolacije, koristeći ovaj program.

Prema riječima ministrice rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, aktivno promičemo mogućnost da građani dobiju značajnih 65 posto poticaja ako se odluče prijaviti na dvije mjere. Osim toga, napravili smo značajne korake u ubrzavanju procesa povezivanja. Cilj nam je kontinuirano povećavati učinkovitost mjera i postupaka, osiguravajući da građani dobiju i financijsku pomoć države i njihov najveći interes kada se odluče na ovaj važan korak.

Kompletna obnova stambenih zgrada radi povećanja energetske učinkovitosti.

U prijelomnoj inicijativi, pokrenut je projekt obnove cijelih stambenih zgrada za energetsku učinkovitost. Subvencije za ovaj program namijenjene su isključivo stanarima koji žive u starim zgradama koje su priključene na toplane, jer su oni prepoznati kao glavni krivci rasipanja energije. Dušan Macura, predsjednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije, s entuzijazmom ističe transformativni učinak ovog programa, naglašavajući njegovu sposobnost da sanira neučinkovite objekte i utre put sustavu naplate po potrošnji u cijeloj mreži. .

Do kraja veljače registracija će biti zaključena u svih 16 gradova i općina, a do sada je registrirano 1500 stambenih zajednica.

Instalacija solarnih panela zahtijeva značajne financijske obveze, ali povrat ulaganja postaje vidljiv nakon određenog vremenskog razdoblja i nudi prednosti potrošaču. Energetski stručnjaci posebno ističu ekonomsku isplativost ulaganja u solarne ploče, što uključuje proizvodnju električne energije iz održivih izvora energije. Ova investicija postaje isplativa unutar jednog desetljeća, što predstavlja otprilike polovicu životnog vijeka solarnih sustava.

Trošak investicije određen je kapacitetom elektrane i obično u prosjeku iznosi oko jedan euro za svaki vat instalirane snage. Za većinu kućanstava dovoljna je elektrana snage od tri do pet kilovata, što rezultira izdatkom od 3000 do 5000 eura.

Vrijedno je istaknuti smanjenje troškova za 50 posto, zahvaljujući državnoj subvenciji, sve dok cijena ostane ispod 420.000 dinara, što je najveća moguća financijska pomoć. Iznos potrebne investicije varirat će ovisno o instaliranoj snazi ​​i atributima potrošnje.

Brojni su faktori koji utječu na cijenu, koja može varirati od 0,7 eura do 1,1 eura po vatu instalirane snage za gospodarstvo. Međutim, kućanstva obično imaju nešto više cijene. Prosječni rok povrata ulaganja u gospodarstvu je oko šest do osam godina, dok za kućanstva isplativost ovisi o potrošnji i traje između devet i deset godina.

Preporučujemo