Slika semaforskog raskrižja u Splitu nedavno je objavljena na Facebook stranici “Prometne nesreće i nesreće”, što je izazvalo živu debatu među korisnicima. U postu pod naslovom “Raščišćavanje uobičajene zablude” objašnjeno je da je ovo drugi put da je stranica dobila pitanje o konkretnoj raskrsnici o kojoj je riječ.

 

Administratori stranice su smatrali da je vrijeme da daju konačan odgovor. Prema rečima službenika koji je prvobitno postavio pitanje, kada vozilo izađe iz garaže obližnjeg tržnog centra (označeno žutim krugom), ono bi trebalo da popusti vozilu koje skreće levo (označeno narandžastim krugom).

 

 

Jedan korisnik društvenih mreža je odmah odgovorio, tvrdeći da je izjava lažna. Pojasnili su da postoji razlika između semafora i znaka, te naglasili da ako semafor na raskrsnici ne radi, prednost ima onaj koji skreće lijevo. Ova razmjena je istakla važnost razumijevanja pravila puta i nijansi saobraćajnih propisa, čak iu naizgled jednostavnim situacijama. Pratilac smatra da je glavni problem u dodatnoj strelici koja se proteže od garaže udesno. Određeni vozači mogu pogrešno protumačiti ovu strelicu kao da im daje prednost u odnosu na one koji obavljaju polukružno okretanje iz garaže. Čini se da se pravila i smjernice u vezi ovog konkretnog scenarija razlikuju među različitim autoškolama.

 

Ipak, daje sigurnost saznanje da su polise osiguranja jednoobrazno regulisane zakonom. Raskrsnica na kojoj se nalaze ovi semafori opremljena je dvosmjernom signalizacijom koja pokazuje da oba smjera saobraćaja imaju zeleno svjetlo. Prisustvo narandžastog kruga na jednom od semafora označava da je on predviđen za automobile koji idu pravo, dok se lijevo skretanje treba izvoditi iz lijeve trake. Da biste skrenuli ulijevo, ključno je pažljivo se kretati kroz nadolazeći saobraćaj središnjom trakom. U slučaju neispravnog semafora, neophodno je ustupiti prednost vozilu koje skreće lijevo sa glavnog puta, što je naznačeno trouglastim znakom u sredini.

 

 

 

Preporučujemo