Žarko Laušević, poznata i vrlo cijenjena ličnost u glumačkoj industriji i koja važi za jednog od najizuzetnijih domaćih umjetnika, nažalost preminuo je u 63. godini nakon dugotrajne i teške bolesti. Tokom svoje slavne karijere, ostavio je nezaboravan uticaj na srpsku kinematografiju, ostavivši za sobom večno nasleđe. Srceparajuća vijest o njegovom odlasku odjeknula je u srcima njegove ogromne i posvećene publike, koja je bila duboko pogođena gubitkom tako izuzetnog talenta.

 

 

Lauševićev portret različitih kultnih likova u nacionalnim filmovima ostavio je neizbrisiv trag u publici, osiguravši mu status nezaboravne ličnosti u industriji. Njegov put u svijetu glume bio je zaista nesvakidašnji, jer je otvoreno dijelio prepreke na koje je naišao dok je porijeklom iz provincije i nije imao udobnost boravka sa roditeljima. U pokušaju da savlada prepreke koje su mu nailazile na putu, Laušević je donio hrabru odluku da se tokom turbulentnih devedesetih preseli u Sjedinjene Države. Iako je njegovo postojanje u Americi možda bilo ograničeno, on se neustrašivo suočavao sa svakom nevoljom koja mu je naišla na put.

 

Jedna od njegovih važnih uloga bila je u seriji o kralju Aleksandru Karađorđeviću, gdje je igrao lik Nikole Prvog Petrovića, vladara Crne Gore. Laušević je često dijelio svoja razmišljanja o životu i glumi, ističući važnost učenja i savladavanja istorije kako se ne bi ponavljala.

 

Veliki prijatelj mu je bio Nebojša Glogovac, s kojim je planirao zajednički projekat. U emotivnom pismu objavljenom u nedeljniku NIN, Laušević je opisao kako su njegova ćerka i ona Glogovčeva često delile oduševljenje za njihove uloge.Ostavljajući neizbrisiv pečat u svetu glume, Žarko Laušević će ostati upamćen kao umetnik koji je sa strašću i talentom obogatio domaću kinematografiju.

Preporučujemo