Generacije su bile bez sna zbog njega. Njegove trojke su ostavile neizbrisiv trag u istoriji srpske i svetske košarke. Iako su se pojavljivali i bolji igrači od njega, on nosi neki poseban šarm koji će teško biti ponovljen. Taj jedinstveni igrač je Predrag Stojaković.Danas je ponovno u centru pažnje, ali nažalost, razlog su crne hronike i saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao njegov otac Miodrag.Stojaković je započeo svoj život kao mirno i stidljivo dete, predano porodici. Od malih nogu bilo je jasno da će se baviti sportom, isprobavajući različite discipline poput karatea, odbojke, rukometa, fudbala, a na kraju završavajući i u plesnoj školi, na mamino insistiranje.

 

 

 

Ipak, košarka je bila ta koja ga je najviše privlačila, te je krenuo igrati u lokalnom timu Papuk. Međutim, porodična idila prekinuta je ratom kada su Stojakovići bili primorani napustiti Hrvatsku. Od dva doma, dva lokala i velike imovine u rodnom mestu, završili su u Zemunu, živeći u vlažnoj garsonjeri od 25 kvadrata, sa eksere na zidu umesto nameštaja.

 

 

Jedan od izazova bio je i odlazak u Grčku zbog teške bolesti Peđinog starijeg brata Nenada. Nakon pet godina provedenih u PAOK-u, Peđa je odlučio kročiti u najjaču košarkašku ligu na svetu, NBA. Imao je samo 21 godinu kada je stigao u Sakramento Kingse, a tamo je ostvario impresivnu karijeru, osvojivši i NBA prsten.

 

 

 

Osim uspeha na terenu, Stojaković je s ponosom nosio dres reprezentacije, doprinoseći osvajanju zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu 2001. u Turskoj i Svetskom prvenstvu 2002. u Indijanapolisu.U privatnom životu, Peđa Stojaković je pronašao sreću u braku s grčkom manekenkom Kamilom Alekom. Imaju dvoje sinova, Andreja i Maksimusa, te ćerku Milu. Andrej, takođe, pokazuje talent za košarku i nastupa za univerzitet Stanford u SAD-u.Njegova priča, ispunjena usponima i padovima, od rata i izbeglištva do vrhunskog uspeha u košarci, čini ga ne samo sportskom legendom već i inspiracijom za mnoge.

Preporučujemo