Sofija, koja pati od retkog srčanog oboljenja, vodi jedinstven i izazovan život dok prolazi kroz svaki dan bez pulsa. Kako bi upravljala svojim stanjem, stalno je povezana na dugački kabl u svom domu. Ovaj kabl služi kao spas, osiguravajući da Sofijino srce dobije neophodnu podršku za pravilno funkcionisanje.


Sofija Hart je mlada žena iz Bostona koja se suočava s retkim oboljenjem srca, ireverzibilnom dilatativnom kardiomiopatijom. Ova bolest uzrokuje disfunkciju miokarda i dovodi do zatajenja srca. Sofija je postala poznata na društvenoj mreži TikTok gde deli svoj životni put dok čeka transplantaciju srca i koristi LVAD uređaj (aparat za levu komoru) koji joj pomaže da održava srce u funkciji.

Ovaj uređaj održava Sofiju u životu i omogućava joj normalno funkcionisanje srca. Kada napušta kuću, mora da koristi baterije kako bi održala uređaj u funkciji, a naziva ih svojim “mostom do transplantacije”. Osim toga, nosi i rezervni set baterija koji je težak. Sofija je veoma svesna svih aspekata svog uređaja i oslanja se na njega kako bi održala normalan život.Sofija i njena sestra bliznakinja Olivia imaju istu genetsku mutaciju koja je uzrok njihovih srčanih problema. Olivia je takođe koristila LVAD uređaj i prošla je transplantaciju srca 2016. godine. Obe sestre su sada svesne svoje genetike i dele svoje iskustvo kako bi podigle svest o retkim srčanim oboljenjima.

Sofija je postala poznata na TikToku po tome što je objasnila da “nema puls” zbog svog uređaja. Njena priča privlači pažnju i podiže svest o važnosti donorskih organa i lečenju srčanih oboljenja. Ona ostaje optimistična i hrabra dok čeka svoju transplantaciju srca, delujući kao inspiracija mnogima koji se suočavaju s teškim medicinskim izazovima.

Preporučujemo