U utorak počinje božićna korizma koja traje 40 dana. Ovo sveto razdoblje ima dvije temeljne komponente: jednu fizičku i drugu duhovnu. Sveštenik ističe da oba aspekta imaju jednako značenje i da im se mora posvetiti jednaka pozornost.

Učenje svetog Jovana Zlatoustog i smjernice za post nalažu da tjelesni post, koji uključuje apstinenciju od prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla, gubi svoju vrijednost ako nije povezan s duhovnim postom. Tijekom ovog perioda posta, neophodno je iskoristiti vrijeme za pročišćavanje našeg uma, tijela i duše od bilo kakvog nedjela.

Prema svetom Jovanu Zlatoustom, tjelesne žrtve poput produljenog posta, suzdržavanja od određene hrane i pića te nošenja grube odjeće ne bi trebale biti izvor ponosa. Umjesto toga, pojedinac bi trebao razmisliti o tome je li doista postigao unutarnji mir i sposobnost da ostane pribran u suočavanju s neprijateljstvom i bijesom. Ako netko ustraje u zadržavanju ljutnje i neprijateljstva, koja je svrha podvrgavanja njegovog fizičkog tijela kažnjavanju?

Po uzoru na Isusa Krista, svetkovanje božićnog posta praksa je koja postoji već stoljećima. Njegovo prvotno trajanje bilo je samo sedam dana, ali je 1166. godine Pankršćanski sabor donio odluku o produljenju na razdoblje od 40 dana.

Međutim, za osobe koje zbog zdravstvenih razloga ili drugih okolnosti nisu u mogućnosti suzdržati se od konzumacije namirnica životinjskog podrijetla cijelih 40 dana, postoji mogućnost držanja “malog posta” od sedam dana. Unatoč tome, još uvijek postoji određena nesigurnost unutar zajednice u pogledu toga smatraju li se grešnicima oni koji odluče ne postiti ili ne.

Težina grijeha je stalno prisutan teret u našem svakodnevnom životu. To je zbog naše sklonosti da postanemo pretjerano vezani za svoje temeljne potrebe kao što su prehranjivanje, odmor i rekreacija, koje uzdižemo do statusa idola. Posljedično, to vodi u promiskuitetni život.

Kako bismo svojoj duši pružili malo predaha, bitno je da postimo po navici. Osoba koja ne posti ne mora nužno počiniti grijeh, ali također ne pomaže vlastitim naporima da se oslobodi od ruke grijeha.

Za iskorijenjivanje grijeha postoje brojne metode, a jedna od njih je i post. Otac Gojko Perović tvrdi da se čovjek, kada namjerno posti, čisti od grijeha i tijelo i dušu. Svetost nije svojstvena osobina ljudske naravi, već nešto čemu treba težiti i ustrajati.

Čak i ako dan prije doživite pozitivnost, to ne jamči da će sljedeće jutro početi bez problema. Zbog toga je važno svaki dan svjesno nastojati biti oslobođen grijeha. Post je blagotvorna praksa koja pomaže u otklanjanju grijeha, a o. Perović daje smjernice kojim putem treba ići.

Od presudne je važnosti uvijek biti na oprezu zbog neočekivanog dolaska Gospodina, jer nakon toga neće biti prilike da se oslobodite grijeha. Uklanjanje grijeha treba biti dnevni fokus, a post služi kao dragocjeno oruđe u tom nastojanju. Postom se duša osposobljava da savlada svoje strasti i učvrsti svoju vjeru u Gospoda. To je neizostavan element za sve vjernike, zaključio je govornik.

Preporučujemo