U današnje vrijeme jako veliki procenat osoba ima problema sa probavom. To je tako, baš iz razloga jer užurbani način života dovodi do toga da se ljudi ne hrane kako treba, a samim time imaju problema sa stolicom i sa samom probavom. 

Dr Dejan Čubrilo, specijalista sportske medicine i profesor fiziologije na kragujevačkom Medicinskom fakultetu, gostujući u emisiji Ordinacija na RTS-u otklonio je sve nesporazume vezane za detoksikaciju.

“Detoksikacija je danas moda. Ja sam protiv te mode, ‘detoksiram se tri dana’ ili ‘postim tri dana’. Ja sam protiv ‘pijem ovaj sok 10 dana.’ Detoksikacija mora biti sustav. Kad smo pijani, znači da remetimo ravnotežu, a vrlo je važna stvar kako je remetimo – kad hrana još nije okusena.

Kada hranu ne probavljamo na pravi način, ona postaje podložna bakterijama, gljivicama… Mikroorganizmi vole prljavu okolinu.

Nije poanta u tome da mi stvaramo lijek, već da stvaramo naše okruženje tako da im se ne sviđa”, rekao je dr. Cubrillo. “Ako imate bolest masne jetre, razina inzulina vam je automatski povišena. Ako vam razina inzulina poraste, on apsolutno stvara masnoću u jetri – to je njegov posao. Ne dobivate kolesterol iz hrane. Svakodnevno jedenje ćevapa i mesnih pljeskavica može izazvati probavne smetnje, a povišena razina inzulina može potaknuti jetru na proizvodnju kolesterola.

Osobe s povišenim kolesterolom imaju i povišen inzulin. “

Koja je prihvatljiva granica kolesterola?

“Ne bih na svaku razinu kolesterola od 6 gledao kao na tragediju. Tada bih savjetovao pacijentima da ne potiču proizvodnju kolesterola. Počnite s nekim antioksidansima, koji nisu tablete nego 50 ili 100 grama nečega, 5 do 6 malih porcija ono što mi zovemo antioksidansi, male doze voća i povrća Kolesterol snižava biljno, kvalitetno, lijepo šareno voće… Ne jedemo šećer, pazimo koliko i koliko malo jedemo da ne Ne opterećujem. Gušterača je puna masti. Stavi malo da pomiriše, to je to. I kontrola eliminacije, da, koristimo biljke za ispuhivanje žučnih kanala, limunadu s malo đumbira…” “Ove rade se sa sokom Napravljeni u blenderu za sokove, prešani, očišćeni… Kad pijete alkohol, nitko vam ne kaže da će vam skokovi inzulina biti toliki kao na testu Ovaj sok spriječit će topljenje masnoća, jetre će proizvoditi kolesterol, a vi ćete dobiti dodatne masnoće.

Ovako napravljen sok ne možete uzimati u takvim dozama. Ja nisam za sok, on mora sadržavati vlakna, sadržavati sjemenke, da smiri reakciju gušterače.

Osim soka, možete jesti sve što planirate iscijediti u sok. Ali evo u čemu je stvar, što ako imate loš želudac, što ako nemate enzima da ga razgradite? I enzimi u želucu gube se zbog stresa. “Bez masti.” Sve si skuhao, nema maslinovog ulja, nema badema, nema lješnjaka. Ako je jetra otrovana i puna otrova, onda ne možete opteretiti jetru. Moraš je ozdraviti.

Ako morate jesti meso, jedite ga kuhano i dodajte povrće.

Tijekom detoksikacije potpuno izbacite jaja. Odbacujemo mlijeko u svim procesima. Mlijeko ne smiju piti osobe starije od 30 godina. Mliječni proizvodi su teže probavljivi. ”

Preporučujemo