U sjeni zločina, kojeg je počinio maloljetni Kosta Kecmanović, prije par mjeseci cijelu regiju je uzdrmao stravičan zločin koji se desio u Makedoniji. Vanja Đorčevska imala je samo 14 godina, koja je mučki mučena i smaknuta.

Aleksandar Đorčevski, otac 14-godišnje Vanje Đorčevski koja je tragično mučena i ubijena u blizini Skoplja, danas je u sudnici izrazio tugu tražeći da bude pušten iz kućnog pritvora. Vjeruje se da je on davao informacije skupini koju je predvodio Ljupča Palevski – Palča, a koji su osumnjičeni da su odgovorni za smrt djevojčice. Đorčevski je iz zatvora Šutka prevezen na Žalbeni sud na ročište na kojem su on i njegov odvjetnik zatražili ili kućni pritvor ili posebne mjere opreza. Ovu informaciju prenosi Fokus.

Dok je strpljivo čekao svoj red da uđe u sudnicu, pogledao je dolje. Pri ulasku su mu, priča se, krenule suze. Njegov odvjetnik strastveno je tvrdio da je nepravedno optužen i da ga, usred duboke tragedije, snalazi još jedna nesreća. Jedino što je osumnjičenik rekao bila je zbunjujuća izjava: “Ne razumijem. Ne poznajem ih.” Nagađa se da je mislio na svoje nepoznavanje navodnih počinitelja.

Nakon što je sa svojim odvjetnikom Vladimirom Tufegdžićem podnio žalbu na odluku Kaznenog vijeća o produljenju pritvora, sada čeka odluku drugostupanjskog suda o njegovoj žalbi.

Skrećemo vam pozornost na nesretni događaj mlade Vanje koja je oteta u Skoplju 27. studenog oko 7.20 sati dok je išla u školu. Na ulazu u zgradu bila je silom savladana i sputana, zatim stavljena u vreću za spavanje i potom prevezena u vozilo. Tragično, život je izgubila istog dana, a njezino beživotno tijelo otkriveno je 3. prosinca u predgrađu Skoplja, točnije na području sela Brazda. U neposrednoj blizini ovog mjesta, vlasti su pronašle i spaljeni automobil u kojem je odvedena protiv svoje volje.

Nakon provedene temeljite istrage utvrđeno je da je dijete proživjelo zastrašujuće posljednje trenutke svog života.

U vezi s otmicom i ubojstvom mlade Vanje do sada je uhićeno šest osoba. Među njima je i Pančo Žežovski iz Velesa, čije je vozilo korišteno u otmici. Ljupčo Palevski-Palčo osumnjičen je za planiranje i izvršenje dva ubojstva, dok se Velibor Manev, Bore Videvski i Vlatko Kešišev smatraju odgovornima za otmicu i ubojstvo dviju žrtava. Aleksandar Đorčevski, otac pokojne Vanje, osumnjičen je da je Palču dostavljao informacije o dnevnoj rutini njegove kćeri. Naposljetku, Stefan Dimkovski uhićen je jer je pomagao Palču u bijegu u Tursku, gdje će biti izručen makedonskim vlastima.

Važno je napomenuti da je Ljupči Palevskom, prvoosumnjičenom za ubojstva 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panče Žežovskog u Sjevernoj Makedoniji, određen 40-dnevni pritvor u zatvoru Beliksir u Turskoj. Makedonsko Ministarstvo pravosuđa primilo je pismo od turskog javnog tužiteljstva u kojem se potvrđuje pritvaranje Palevskog i namjera njegovog izručenja Sjevernoj Makedoniji kako bi se suočio s optužbama za ubojstvo Vanje. Ovu informaciju objavila je Telma TV.

Ranije ovog mjeseca, makedonsko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u vezi s procesom izručenja Palevskog, navodeći da će trajati nekoliko mjeseci. Nakon raspisivanja međunarodne tjeralice, Palevski je uhićen u Turskoj. Istraga o ubojstvima Vanje Đorčevske i Panče Žežovskog započela je početkom ovog mjeseca. Uz Palevskog, u zločin su umiješani Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski, koji se trenutno nalaze u pritvoru u Skoplju pod optužbom za suučesništvo.

Vlasti su priopćile da je osim glavnog osumnjičenika u pritvoru i Vanjin otac Aleksandar Đorčevski, za kojeg se vjeruje da je pomogao u otmici tako što je ostalim osumnjičenicima dao podatke o tome gdje se nalazi njegova kćer. Nadalje, Stefan Dimkovski je uhićen jer je prvoosumnjičenog Palevskog prebacio iz Srbije u Tursku.

Beživotna tijela Vanje i Panče Žežovskog, dvojice maloljetnika iz Velesa koji su proglašeni nestalima 24., odnosno 27. studenog, tragično su otkrivena u blizini Skoplja i Velesa 3. prosinca.

Preporučujemo