Nakon saslušanja optuženika Milana Radoičića u Višem sudu u Beogradu, sudija za prethodni postupak je odbacio zahtjev Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora zbog rizika od bijega, prema saopštenju Višeg suda u Beogradu.U isto vrijeme, optuženom je nametnuta mjera zabrane napuštanja prebivališta, kojom mu je zabranjeno da napusti teritoriju Republike Srbije bez dozvole suda i da posjeti teritoriju AP Kosova i Metohije. Također, naloženo mu je da se svakog prvog i petnaestog u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici. Privremeno mu je oduzet pasoš Republike Srbije, uz upozorenje da će mu biti određen pritvor ako prekrši navedene zabrane i obaveze.

 

 

Optužnica protiv njega obuhvata krivična djela nedozvoljene proizvodnje, posjedovanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materijala, u sticaju s učestvovanjem u grupi koja izvršava krivično djelo i teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti.Milan Radoičić je negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Optužuje se za nabavku oružja i eksplozivnih materijala iz Tuzle, Federacije Bosne i Hercegovine, i njihovo transportiranje u Beograd, gdje ih je skrivao na različitim lokacijama na teritoriji AP Kosova i Metohije.

 

Radoičić se nedavno vratio na Kosovo i Metohiju kako bi podržao otpor protiv režima Aljbina Kurtija, ističući da nije imao podršku vlasti iz Beograda i da ih nije obavijestio o svojim namjerama.U selu Banjska na sjeveru Kosova ubijen je kosovski policajac, nakon čega je uslijedila akcija specijalnih jedinica Kosovske policije protiv naoružane grupe koja je pokušala naći utočište u manastiru Banjska. U toj akciji su ubijena trojica Srba sa sjevera Kosova. Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za te događaje u Banjskoj.

 

Preporučujemo