Intimno zdravlje žene je i više nego bitna stavka, o kojoj iotekako valja voditi brigu. Ne zove se bez razloga intimno područje, jer, ako se samo malo zapostavi, onda se mogu desiti jako velike komplikacije po tom pitanju. 

Gostujući u emisiji RTS Ordinacija, dr Vanja Milošević, ginekolog Narodnog fronta, istakla je značaj redovnih ginekoloških pregleda i ukazala na specifične simptome koje nikako ne treba zanemariti. Idealno bi bilo da se ove ključne kontrole odvijaju jednom godišnje i da obuhvaćaju različite postupke poput kolposkopije, Papa testa, brisa vrata maternice i analize vaginalnog sekreta, procjene hormonalnog statusa i ultrazvučnog pregleda. Dr. Milošević dao je detaljan uvid u simptome koji zahtijevaju hitnu pozornost i ne smiju se zanemariti. Menstrualni ciklusi koji su neredoviti.

Prolazak: 3. Pojačani izostanak menstrualnog ciklusa. 2. Pojačani nedostatak preciznosti.

Postoji pojačana proizvodnja vaginalnog lubrikanta.

Neudobnost koja se javlja u trbušnoj regiji ispod struka.

Idealno trajanje menstrualnog ciklusa je tri do pet dana, a ne smije biti pretjerano obilan niti praćen jakim bolovima. Ako se ciklus produži preko tog vremenskog okvira ili postane značajno teži, zbog čega je potrebno dva do tri puta više mijenjati uloške, savjetuje se konzultirati ginekologa. Svojim pacijentima uvijek savjetujem da izbjegavaju stres i uzmu u obzir čimbenike poput pretilosti i intenzivne tjelovježbe koji mogu poremetiti prirodni proces. Važno je napomenuti da vježba sama po sebi nije štetna, ali u slučaju vrhunskih sportašica, velika potrošnja kalorija tijekom treninga može ometati redoviti menstrualni ciklus. Osim toga, kronična stanja također mogu pridonijeti nepravilnostima u menstruaciji.

Žene često dožive izostanak menstrualnog ciklusa, a obično postoji temeljni uzrok za ovu pojavu.

Promjene u razini hormona mogu dovesti do izostanka menstruacije. Još jedan čimbenik koji može uzrokovati to su anatomske promjene u maternici ili jajniku, kao što su miomi, polipi, cervikalni polipi i ciste jajnika, koje se mogu identificirati ultrazvučnim pregledom. Značajan broj slučajeva pripisuje se hormonskim čimbenicima, uključujući stres, pretilost, tjelesnu aktivnost, kontracepciju i kirurške intervencije poput uporabe intrauterinih uložaka. Pojačani umor još je jedan simptom koji ne smijete zanemariti. Na pitanje o povezanosti policističnih jajnika i letargije, liječnik potvrđuje njezin utjecaj.

Od početka puberteta, obično u dobi od 12 ili 13 godina, jajnik počinje svoju mjesečnu dužnost u razdoblju od 30 do 35 godina. Tijekom tog vremena marljivo proizvodi jajnu stanicu, proces koji se odvija preko 420 puta. Razmotrite ovu analogiju: čak i najbolji Rolls-Royce, ako neprekidno radi tri desetljeća ili dulje, na kraju će se pregrijati. Slično tome, ženski jajnik ima predah samo tijekom razdoblja trudnoće i dojenja.

Prema riječima liječnika, kada se opuštenost javlja na neobičnim dijelovima tijela, kao što su prsa, brada, donji dio trbuha (osobito između pupka i prepona) i leđa, to može poslužiti kao pokazatelj potencijalnih hormonalnih problema.

Jedan uvjerljiv razlog za traženje liječničke pomoći je ako postoji primjetan porast vaginalnog iscjetka.

Vagina je zaštićena od infekcija posebnom tekućinom poznatom kao vaginalni sekret. Prva i druga kategorija ovih sekreta su bez mirisa, boje i ne zahtijevaju medicinsku intervenciju. Međutim, treća kategorija često sadrži bakterije i zahtijeva liječenje antibioticima. Četvrtu kategoriju, gonokoke, karakterizira neugodan miris, žute ili zelene boje, te se moraju liječiti oba partnera. Peta kategorija, trichomonas, ima miris po ribi, pjenast je i žut, što zahtijeva istovremeni tretman i za ženu i za partnera. Candida, šesta kategorija, manifestira se kao bijeli, sirasti iscjedak, na što treba obratiti pozornost zdravstvenom djelatniku. Na kraju, bol u trbuhu nikada ne treba zanemariti kao potencijalni simptom.

Ako doživljena bol prelazi očekivanu razinu, usporedivu s osjećajem krvarenja, a osoba je svjesna svog osobnog praga boli tijekom menstruacije, kao što je oštar i probadajući osjećaj koji prolazi područjem između pupka i prepona, savjetuje se tražiti pomoć. Liječnik je tijekom televizijskog programa naglasio prevladavajuće stanje, osobito među mlađim ženama, poznato kao endometrioza.

Preporučujemo