Kao što sami možete da zaključite po naslovu našeg današnjega članka govorimo o zdravlju ženske inttime. Jako je bitna stavka za svaku žensku osobu, a u današnje vrijeme imamo jako veliki procenat bolesti koje su itekako evoluirale. Vanja Milošević, popularni srpski ginekolog govorio je na ovu temu prije par dana. 

U emisiji “RTS Ordinacija” dr Vanja Milošević, ginekolog iz Narodnog fronta, istakla je važnost ne zanemarivanja određenih ginekoloških simptoma i istakla važnost godišnjeg ginekološkog pregleda. Ovaj sveobuhvatni pregled uključuje kolposkopiju, Papa test, analizu cervikalnog brisa i vaginalnog sekreta, procjenu hormonskog statusa i ultrazvučni pregled.

Simptomi koji se nikada ne smiju zanemariti jasno su navedeni i objašnjeni.

Menstrualni ciklusi koji su nepravilni.

Nedostatak menstrualnog ciklusa

3. Povećan nedostatak preciznosti

Vaginalni iscjedak može postati obilniji.

Nelagoda u donjem delu stomaka.

Trajanje menstrualnog ciklusa bi idealno trebalo biti tri do pet dana, sa umjerenim protokom i minimalnom nelagodom. Ako ciklus traje duže i teži, te ako žena dva do tri puta češće mijenja uloške, savjetuje se da se obratite ginekologu. Uvijek savjetujem svojim pacijentima da ne žive sa stresom. Gojaznost i intenzivna tjelovježba također mogu biti faktori koji doprinose. Međutim, to ne znači da je vježba sama po sebi štetna. U stvari, primijetila sam da elitne atletičarke, zbog velikog broja kalorija koje sagorijevaju tokom treninga, mogu poremetiti normalan menstrualni proces. Pored toga, hronična stanja takođe mogu igrati ulogu u neredovnoj menstruaciji. Hormonski disbalans može uzrokovati izostanak menstruacije. Anatomske promjene na maternici ili jajnicima, kao što su fibroidi, polipi ili ciste, mogu se otkriti ultrazvučnim pregledima. Međutim, većina slučajeva je povezana s hormonalnim faktorima kao što su stres, gojaznost, fizička aktivnost, kontracepcija i prethodne hirurške intervencije, uključujući upotrebu intrauterinih uložaka.

Jedan ključni simptom koji se nikada ne smije zanemariti je primjetan pad pažnje na detalje. U odgovoru na upite o potencijalnoj vezi između policističnih jajnika i osjećaja umora, doktor sa sigurnošću potvrđuje da je to zaista faktor koji doprinosi.

Od 12. do 13. godine, jajnik marljivo obavlja svoju dužnost u periodu od 30 do 35 godina, proizvodeći jajnu ćeliju svakog mjeseca, ukupno preko 420 puta. Baš kao vrhunski Rolls-Royce koji besprekorno radi tri decenije ili više, čak i najbolja mašina može da se pregreje. U slučaju jajnika žene, on dobija pauzu samo tokom trudnoće i dojenja.

Prema doktoru, hormonalni problemi mogu biti signalizirani opuštanjem u dijelovima tijela koji obično ostaju čvrsti, kao što su grudi, brada, donji dio trbuha (posebno između pupka i prepona) i leđa. Još jedan važan razlog za traženje medicinske pomoći je pojačan vaginalni iscjedak.

Vagina je zaštićena od infekcija vaginalnom tekućinom koja se može kategorizirati u različite grupe. Prva i druga grupa vaginalnih sekreta su bez mirisa, boje i ne zahtijevaju nikakvo liječenje. Međutim, treća grupa često sadrži bakterije i može zahtijevati upotrebu antibiotika. Četvrta grupa su gonokoki, za koje je karakterističan iscjedak neugodnog mirisa koji može biti žut ili zelen. U ovom slučaju oba partnera moraju biti podvrgnuta liječenju. Peta grupa su trichomonas, koji imaju izrazit riblji miris i proizvode pjenasti, žuti iscjedak. U tom slučaju treba istovremeno liječiti i ženu i njenog partnera. Konačno, šesta grupa je kandida, koja se manifestuje kao bijeli, sirasti sekret i na nju treba obratiti pažnju zdravstvenog radnika.

Bol u stomaku je simptom koji nikada ne treba zanemariti, jer je ključno obratiti pažnju.

Prema doktoru u emisiji, ako žena tokom menstrualnog ciklusa osjeti bol koji prelazi njen uobičajeni prag, kao što je oštar osjećaj sličan nožu koji seče područje između pupka i prepona, važno je da ispruži ruku. nama. Jedno rasprostranjeno stanje, posebno među mladim ženama, je endometrioza.

Preporučujemo