Njemačka će u bliskoj budućnosti uvesti nove mjere koje će pojednostaviti proces ulaska i boravka u zemlji bez potrebe za vize. Ova inicijativa, poznata kao Kartica šanse, također će pojedincima ponuditi mogućnost da osiguraju stalno zaposlenje.

Potreban je osnovni nivo znanja njemačkog jezika, ekvivalentan nivou A1. Alternativno, poznavanje engleskog jezika, na minimalnom nivou B2, takođe može biti dovoljno. Ovaj preduslov omogućava pojedincima da legalno borave u Njemačkoj u trajanju do godinu dana bez potrebe za vizom, što im daje priliku da aktivno traže mogućnosti zaposlenja u zemlji.

 

Sticanjem šest bodova kroz ova obrazovna postignuća pojedinci mogu značajno povećati svoje šanse za finansijsku sigurnost. Dodatno, dodatni bod se može zaraditi ako je neko zaposlen u profesiji koja trenutno ima nedostatak kvalificiranih radnika. Ovaj dodatni podsticaj dodatno ohrabruje pojedince da ostvare karijeru u oblastima visoke potražnje, na kraju jačajući privredu i ublažavajući rizike od bankrota. Osim toga, pojedinci koji su u starosnom rasponu od 35 godina ili mlađi dobiće dva boda, dok će oni koji imaju između 36 i 40 godina dobiti jedan bod. Ako posjedujete potrebnu jezičnu potvrdu iz njemačkog i engleskog jezika ili ako posjedujete stručno znanje bilo kojeg od jezika, dobit ćete ukupno četiri boda. Dodatno, najviše tri boda će se dodijeliti za vaše prethodno radno iskustvo u relevantnoj oblasti, a dodatni bod će se dati ako ste prethodno boravili u Njemačkoj šest mjeseci ili duže. Nadalje, dodatni način da zaradite ovaj poen je ako ste u braku i vaš supružnik ispunjava sve potrebne kriterije za Chance Card.

 

U tom slučaju imate mogućnost da sa svojim supružnikom podnesete zajedničku prijavu, čime se povećavaju vaše šanse za stjecanje ovog boda. Ovu priliku je okruživala mješavina emocija, sa značajnim brojem pojedinaca koji su izrazili svoju radost i uzbuđenje.

Preporučujemo