Mi se u nastavku našeg današnjega članka malo bavimo sa starim srpskim običajima. Naime, i dan danas u narodu imamo neke običaje koji su stari po 200 ili više godina, a primjenjuju se od samih riječi, pa do običaja ili načina kuhinje. Kletve su nešto što je na ovim prostorima jako rašireno, a u Srbiji ih imamo jako puno.

Općenito se vjeruje da Lazarova kletva ima snagu šest generacija, a sedmoj je dana sloboda, no važno je napomenuti da je ova kletva trajna, zavjetna i da se primjenjuje univerzalno.

Psovke, koje služe kao oblik verbalne odmazde i poruke upozorenja, prevladavaju u gotovo svim kulturama. Dok određene tradicije uključuju popratne ceremonije, značaj prokletstva uvijek ovisi o pojedincu koji ga izriče. Kletva ima posebnu snagu kada je izgovori osoba velike snage.

Knezu Lazaru Hrebeljanoviću pripisuje se jedna od najznačajnijih i najjačih kletvi u srpskoj povijesti. Izrečena kao poklič srpskim junacima da se pridruže Kosovskom boju, ova kletva je dokumentirana u dvije epske pjesme Kosovskog ciklusa na Vidovdan 1389. U baladi “Musić Stevan” kletva se izgovara na sljedeći način: “Tko god je srpskog porijekla, kojima venama teče srpska krv, a ne odazivaju se pozivu da se bore na Kosovu, istinski nisu rodili ni sinove ni kćeri!” Njihovom rukom ništa vrijedno nije stvoreno.

Za trpezom je riječi kneza Lazara njegovoj ljubavnici prepričao Stevan Musić, opisujući rujno vino, koje nije ni bijelo vino. “Imao je okus po octu, tako kiseo da su mu koljena klecala!”

Pjesma “Kneževa večera” predstavlja jezgrovitu kletvu: “Tko u boj na Kosovo ne stupi, neće ništa roditi, Neće biti žita bijela, ni loze u gorama!” U srpskom narodu postoji vjerovanje da vojvodina kletva još uvijek traje. Dok se vjeruje da kletva pogađa šest generacija i da se ukida sedme, Lazarova kletva je trajna, obvezujuća i sveobuhvatna.

Ljudi su bili zahvaćeni duboko ukorijenjenim strahom od prokletstva koje je mučilo Lazara i silnom željom da izbjegnu njegove posljedice. Godine 1913., nakon trijumfalnog povratka srpske vojske u Beograd kao pobjednice u Drugom balkanskom ratu, poruke su ukrašavale trijumfalna vrata duž rute parade. Jedna je poruka hrabro naviještala: “Oslobodite se obiteljskog prokletstva, jer Srbi su ispunili svoj zavjet!”

Na spomeniku Kosovskim junacima na Gazimestanu uklesana je kneževa kletva iz čuvene pesme Musić Sevan. Međutim, vrijedi napomenuti da je drugi stih isključen. U uzbudljivoj vijesti, holivudski glumci Tom Hanks i Rita Wilson dijele jedan od najdugovječnijih brakova u industriji. Hanks, poznat po svojoj nepokolebljivoj ljubavi prema svojoj voljenoj, iskoristio je priliku na nacionalnoj televiziji da izrazi svoju duboku zahvalnost ženi koja ga je naučila pravoj biti ljubavi.

Tijekom prestižne dodjele Oscara u veljači 1996., poznati glumac Tom Hanks dobio je drugu nagradu za najboljeg glumca. U iskrenom pozdravnom govoru, koji je osvojio publiku od 81 milijuna gledatelja, Tom je izrazio zahvalnost svojoj voljenoj supruzi, talentiranoj glumici Riti Wilson. On je elokventno rekao da je njezin utjecaj duboko utjecao na njegovo razumijevanje ljubavi, potvrđujući da sada posjeduje duboko razumijevanje ove snažne emocije zahvaljujući njezinoj prisutnosti u njegovom životu.

Redatelj je izrazio zahvalnost ženi koja dijeli njegov život jer je bila ključna u njegovom učenju pravog značenja ljubavi. Tom Hanks otkrio je da njihova ljubavna priča datira iz 1972. godine kada je prvi put stekao priznanje u filmskoj industriji. Međutim, tek je sredinom 1980-ih djelovao prema svojim osjećajima. Bio je to igrom sudbine koji ih je spojio na setu televizijske serije 1981. Wilson je gostovao u epizodi koja se bavila video servisom za upoznavanje i u tom trenutku Hanks je osjetio nepobitnu povezanost. Pitao ju je izravno, znatiželjan osjeća li i ona isto.

U jednom trenutku Rita i ja smo se pogledali i – bam, sve je sjelo na svoje mjesto. Pitao sam Ritu je li to u skladu s njezinim željama, i jednostavno se nije moglo poreći istinu.

Putevi su im se ponovno susreli 1985. godine kada su oboje glumili u filmu “Volonteri”. Po završetku snimanja, Hanks nije mogao a da ne otpjeva hvalospjeve Wilsonu, izrazivši da je njihov prvi susret potvrdio da su upravo tamo gdje su trebali biti. Međutim, njihov je odnos u to vrijeme ostao platonski. Tijekom tog razdoblja, Hanks je još uvijek bio zakonski vezan za Samanthu Lewis, njegovu suprugu i majku njegovo dvoje djece, sve do njihovog razvoda 1987. Tragično, Lewis je preminuo od raka kostiju 2002.

Unatoč tome, Hanks i Wilson svoju su vezu objavili u prosincu 1986., usred Hanksove brakorazvodne parnice koja je bila u tijeku. Poznati glumac ispričao je kako je tražio nešto što nikada nije iskusio u vlastitom djetinjstvu, jer je vjerovao da bi ostanak u raspadnutom braku njegovu djecu izložio istim nevoljama koje je on preživio. Nakon vjenčanja s Ritom Wilson u travnju 1988. Tom Hanks shvatio je da ključ uspjeha njihove veze leži u protoku vremena, osobnom rastu i zajedničkoj želji da proniknu u njihovu vezu.

Tijekom intervjua s Oprah Winfrey u rujnu 2001., poznata voditeljica talk showa postavila mu je pitanje o njegovoj spremnosti za brak da se vjenčao s Wilson prije svoje sadašnje supruge. Hanks je odgovorio priznajući da je njegovo stajalište o braku doživjelo transformaciju nakon vjenčanja sa svojom divnom suprugom. Krenuli su na putovanje međusobnog upoznavanja, a on je brzo shvatio da njihov odnos ne odražava besprijekorne portrete viđene u filmovima.

Naša povezanost u stvarnosti čvrsta je koliko i moja fizička prisutnost u ovom trenutku. Doduše, brak se povremeno može činiti kao ulazak u kaos. No, oboje smo potpuno svjesni da smo, bez obzira na izazove s kojima se suočavamo, predani jedno drugome i da ćemo ih zajedno svladati.

Preporučujemo