Evo kako se možete riješiti malih dosadnih mrava uz pomoć prirodnih sredstava:Bijelo sirće: Pomiješajte jednaku količinu bijelog sirćeta i vode u boci s raspršivačem. Poprskajte ovo rješenje na mjesta gdje primjećujete mrave. Također, možete obrisati radne površine krpom namočenom u istu mješavinu.Mravi posjeduju intenzivan strah prema određenim elementima koji, kada se nađu, imaju moć da ih trajno protjeraju iz njihovih staništa.

Kuhinjska sol: Pomiješajte nekoliko žlica kuhinjske soli s proključalom vodom i ulijte ohlađenu tekućinu u bocu s raspršivačem. Poprskajte mjesta gdje se mravi okupljaju i ulaze u vaš dom. Slana površina će ih zaustaviti.Kreda: Usitnite komade krede i posipajte ih po pukotinama uz rubove zida, posebno na mjestima gdje se mravi skrivaju.Cimet u prahu: Posipajte cimet u prahu duž staza kojima se mravi kreću.

 

Mravi ne podnose intenzivan miris cimeta, pa bi trebali napustiti to područje.Borna kiselina: Pomiješajte tri žlice borne kiseline i tri žlice šećera u 2 dl tople vode. Namočite vatu u ovu smjesu i stavite je na mjesta gdje se mravi okupljaju. Šećer će ih privući, a borna kiselina će ih uništiti.

Citrusi: Mravi ne vole citrusne mirise. Poprskajte limunov sok na njihova okupljališta kako biste ih otjerali.Biber: Posipajte biber duž njihovih staza. Miris bibera će im poslati poruku da u blizini nema šećera.Začini u kuhinjskim ormarićima: Zalijepite lovorov list na posude sa šećerom ili stavite malu vrećicu s žalfijom u kuhinjske ormariće. Mirisi lovora i žalfije će odbiti mrave od ovih područja.Korištenje ovih prirodnih sredstava može vam pomoći da se riješite mrava bez potrebe za štetnim kemikalijama.

Preporučujemo