Poslednjih dana tema da li Srbin može da praktikuje islamsku veru izazvala je opširne rasprave na raznim društvenim mrežama. Usred mnoštva mišljenja, teorija i tvrdnji koje iznose pojedinci, sociolog je uskočio da pruži konačan odgovor na ovo dugotrajno pitanje. Sa željom da rasvijetli temu koja je godinama bila obavijena kontroverzama, sociolog se upustio u pokušaj da objasni zamršenost ovog pitanja.

Prema riječima Dragana Todorovića, sociologa religije, postoji uobičajena zabuna između pojmova nacionalnosti i vjere, posebno kada su u pitanju muslimani. U kontekstu muslimana u Srbiji, izraz “musliman” se često pogrešno tumači kao nacionalnost, iako ima pojedinaca koji se izjašnjavaju kao Srbi, ali praktikuju muslimansku vjeru. Pitanje proizilazi iz prisustva dvije različite islamske zajednice u Srbiji: “Islamske zajednice Srbije”, koja se bliže povezuje sa Srbijom kao domovinom, i “Islamske zajednice u Srbiji”, koja održava čvršće veze sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Hercegovina.

 

Ova podela se smatra jednim od primarnih izazova sa kojima se susreće u razumevanju muslimanskog stanovništva u Srbiji. Postoji hitna potreba za opsežnim i dubljim ispitivanjem uloge islama u Srbiji, posebno u pogledu njegove povezanosti sa etničkom pripadnošću i religijom. Ključno je utvrditi u kojoj mjeri je vođen ideologijom i vjerskim uvjerenjima, a ne samo etničkim i konfesionalnim pitanjem. Iz moje lične perspektive, čvrsto verujem da jedan od najvećih izazova sa kojima se srpski narod suočavao kroz istoriju leži u zamršenom odnosu između etničke pripadnosti i vere. Međutim, usred ove složenosti, optimista sam da Srbija ima izuzetnu priliku da na praktičnim primerima pokaže da islam može da prevaziđe etničke granice i da ne treba da bude vezan isključivo za nečiji etnički identitet.

 

Ovaj stav je elokventno izneo uvaženi sociolog Todorović u intervjuu za portal DW. Nastavio je razgovarati o potencijalu za suživot i raznim mogućnostima koje on predstavlja.

Preporučujemo