Čak i do mjesec dana prije srčanog udara, pojedinci mogu pokazivati ​​simptome koje možemo prepoznati.

Umor

Indikacija prijetećeg srčanog udara koju žene često prijavljuju je neobjašnjiv umor. Tijekom dana obavljanje osnovnih zadataka poput pospremanja kreveta ili tuširanja postaje sve veći izazov, a umor se pojačava kako dan odmiče.

Bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu, mučnina, nadutost su česti simptomi. Tipično, bol će se manifestirati u povremenim valovima prije srčanog udara.

Osjećaj nelagode u području prsa

Za muškarce je ključno da obrate pozornost na bol u prsima jer ona služi kao značajan rani pokazatelj. Međutim, ovaj simptom ima samo 30 posto žena. Osjećaji mogu varirati u trajanju i mogu se manifestirati kao nelagoda u rukama (obično lijevoj), čeljusti, vratu, ramenima i abdomenu.

Nesanica

To može biti frustrirajuće i uznemirujuće stanje jer može dovesti do umora, poteškoća s koncentracijom i razdražljivosti. Nesanicu mogu uzrokovati različiti čimbenici kao što su stres, tjeskoba, depresija, medicinska stanja ili određeni lijekovi. Važno je na vrijeme riješiti problem nesanice jer kronični nedostatak sna može imati negativne učinke na cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Otežano disanje

Osjećaj da ne možete dobiti dovoljno zraka, poznat kao dispneja ili kratak dah, može dovesti do vrtoglavice. Ovaj simptom nije isključiv samo za jedan spol i može se čak manifestirati do šest mjeseci prije srčanog udara.

Gubitak kose

Muškarci stariji od 50 godina uglavnom su pogođeni gubitkom kose, što može poslužiti kao dodatni znak. Međutim, važno je napomenuti da su i žene podložne ovom stanju.

Nepravilan rad srca

Među pojedincima koji doživljavaju napadaje panike i anksioznosti, osobito kod žena, uobičajeno je naići na slučajeve preskakanja ili nepravilnih otkucaja srca. Ovi nepravilni otkucaji srca obično traju 1-2 minute i mogu dovesti do simptoma poput vrtoglavice i duboke iscrpljenosti.

Preporučujemo