Nakon potvrde iz Kremlja i Wagnera o smrti Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći u blizini Moskve, Nacionalni centar otpora u Ukrajini je otkrio da kontingent Vagnerovih boraca napušta Bjelorusiju na putu za Rusiju. Proglašeno je da su određeni Wagner kampovi raspušteni preko noći, a članovi privatne vojne organizacije formirali su konvoje za izlazak iz zemlje. Izvori iz centra sugerišu da ovi konvoji vjerovatno idu za rusku granicu. Primjetno je da je povlačenje plaćeničke grupe neovlašteno od strane bjeloruske vlade, prema izvorima Centra u Bjelorusiji.

 

 

Pojavile su se spekulacije o pokušaju bjeloruskih specijalnih službi da presretnu konvoje na granici. Iako je BBC objavio vijest o padu aviona, još uvijek nema zvanične potvrde. Važno je napomenuti da mobilne mreže u blizini kampova ne funkcionišu. Ruska agencija za avijaciju potvrdila je da su se u nesretnom avionu nalazili Jevgenij Prigožin, čelnik Wagner grupe, kao i proslavljeni komandant Dmitrij Utkin, što je dovelo do tragičnog gubitka svih putnika.

 

To je navelo mnoge Telegram kanale povezane s Wagnerom da nagađaju i izazivaju sumnje. Neki pojedinci su hrabro optužili državnike predvođene Putinom da su organizovali nesreću kao pokušaj atentata na Prigožina. Shodno tome, oni se smatraju glavnim osumnjičenima za njegovu smrt. Objavljivanje kanala Zelena zona stvorilo je iščekivanje o mogućim posljedicama ako se potvrdi Prigožinova smrt. Poruka je jasna – pripremite se za još jednu kampanju u Moskvi. Nadalje, postoje čak i sugestije da je cijeli incident insceniran nakon navodne smrti vođe ruske paravojne grupe Wagner.

 

 

Samouvjereno potvrđujući svoju teoriju, Igor Suško, ukrajinsko-američki državljanin, iznio je pet uvjerljivih dokaza na platformi društvenih medija “X” koji sugeriraju da je Jevgenij Prigožin, ruski oligarh i bivši ugostitelj, orkestrirao vlastiti nestanak. Prvi dokaz je nepobitna činjenica da je Prigožinovo ime već bilo na listi putnika za nesrećni avion. Nadalje, padu su prethodile dvije snažne eksplozije, dodajući težinu Suskovoj teoriji. Primjetno je da je Wikipedia već ažurirala Prigožinovu stranicu kako bi proglasila njegovu smrt, uprkos maloj vjerovatnoći da će se na mjestu nesreće pronaći bilo kakvi ostaci koji se mogu identificirati i mogućnosti neovlaštenih dokaza.

Preporučujemo