O ženama u Islamu vladaju podijeljena mišljenja u cijelom svijetu. Jednostavno, u arapskim zemljama, ili bar dijelom njih, žene su u više nego podređenom položaju. Na primjer, nmije im dozvoljeno voziti automobil i polagati vozački ispit, kao ni to, da se ne smiju voziti sa gradskim prijevozom sa drugim muškarcem. Mi danas donosimo jednu više nego iskrenu ispovijed.

Autorica “American Bride in Kabul” podijelila je svoje potresno iskustvo umalo gubitka života zbog mladenačke zaljubljenosti, što je rezultiralo značajnom traumom.

U dobi od 18 godina, Česlerova se našla očarana šarmom uglednog afganistanskog gospodina kojeg je susrela tijekom studija na Sveučilištu Bard.

Česlerova i njen tadašnji dečko Abdul Karim bili su u vezi dvije godine kada je ona izrazila želju da njih dvoje zajedno krenu na putovanje. Međutim, Abdul je imao jedan uvjet – na put će ići samo ako se vjenčaju. Unatoč iznenađenju svoje obitelji, Česlerova je pristala na ovaj neočekivani prijedlog. Vjenčanje je održano bez prisustva roditelja. Nakon njihovog medenog mjeseca u Europi, Abdul je predložio da se zaustave u Afganistanu kako bi Česlerova mogla upoznati njegove roditelje prije nastavka putovanja. Nije ni znala da je ovo bio tek početak velike prijevare. Nakon slijetanja u Afganistan, Abdul je uvjerio Česlerovu da preda putovnicu, uvjeravajući je da je to samo formalnost i da će joj biti vraćena.

Od tog trenutka nadalje, bila je potpuno pod njegovom kontrolom. Otkrilo joj se da nije jedina supruga i da bez putovnice nema nikakva prava u Afganistanu. Dovedena je u prostranu rezidenciju svog svekra, gdje je boravila s njegove tri žene, 21 djetetom, dvoje unučadi i brojnom poslugom. Karim, njezin suprug, rijetko je provodio vrijeme s njom. Umjesto toga, stavljena je pod nadzor svoje svekrve, koja je bez gubljenja vremena izložila ponižavanju. Činilo se da hrana koju je dobivala uvijek izaziva bolest kod nepoznatih osoba, a voda nikada nije prokuhana, što je rezultiralo da Phyllis oboli od dizenterije. Bilo joj je zabranjeno napuštati kuću bez osiguranja i to joj je dopušteno samo šest puta.

Filis je u svojoj knjizi izrazila svoju neslobodu i nemogućnost slobodnog kretanja. Spomenula je i sumnjičave poglede obitelji te pokušaje majke da je nagovori da pređe na islam.

U pokušaju da pobjegne od stalnog ponižavanja svoje svekrve, odlučila je prihvatiti drugu vjeru, nadajući se da će time stati na kraj mukama. Međutim, stvari su se za nju samo pogoršale. Ispunjena očajem, tri je puta bezuspješno pokušala stupiti u kontakt s američkim veleposlanstvom jer nije imala putovnicu i stoga nije imala nikakva prava kao američka državljanka. Njezin je očaj rastao.

U srcedrapajućem pismu, žena dijeli svoje šokantno otkriće o nasilnoj naravi svog muža. Priznaje da nikada nije mogla zamisliti takvu okrutnost od njega i žali što je ikada napustila sigurnost svog doma. Nažalost, njezina patnja uzela je danak na njezino zdravlje jer je dobila hepatitis dok je trpila zlostavljanje u haremu. Očajnički tražeći pomoć, posegnula je za pomoći i imala je sreću primiti liječenje od američkog liječnika. Međutim, liječnik ju je obavijestio da je jedina šansa da joj spasi život da se liječi u inozemstvu. Kao posljedica toga, našla se u bolnici.

U tami noći probudila se pred užasnim prizorom svoje svekrve kako petlja po intravenoznoj cijevi, što je bio zlokoban pokušaj njezina života. U očajničkoj želji za preživljavanjem, njezina jedina nada ležala je u tome da nagovori svog svekra, patrijarha obitelji, da joj dopusti da potraži utočište u Sjedinjenim Državama. Nakon dugog uvjeravanja, popustio je. Uz njegov blagoslov, mogla je pobjeći iz kandži Afganistana. Međutim, u uvrnutom pokušaju da je zadrži vezanom za njega, njezin ju je muž zlostavljao u bolničkom krevetu, osiguravajući da ne zatrudni. Na svoju nevjericu, kad se konačno ukrcala na avion za Ameriku, otkrila je da u sebi nosi početke novog života.

Nakon polijetanja zrakoplova, preplavio me neodoljiv val oduševljenja, zbog čega mi se tijelo gotovo savilo pod njegovom težinom. Kad sam dotaknuo svetu zemlju svog rođenja, shvatio sam da fizički nisam u stanju stajati i pao sam na koljena, nježno pritišćući usne o tlo ispod sebe. Ove duboko iskrene osjećaje dijelila je i tjeskobna Česlerova.

Nedugo nakon povratka u svoju rezidenciju, nažalost je doživjela spontani pobačaj.

U kratkoj poruci objasnila je da je njezino tijelo donijelo odluku u njezino ime.

Nakon što je raskinula zajednicu s Abdulom Karimom, nastavila je svoje akademske aktivnosti. Trenutačno obnaša cijenjenu dužnost profesorice emeritus koja prenosi znanje iz područja psihologije na City University of New York. Unatoč podnošenju nezamislive patnje, tek nakon što je dosegla fazu mudre i iskusne bake, skupila je hrabrosti podijeliti svoju potresnu priču, samo pedeset godina kasnije.

Ova izuzetna žena izrazila je potrebu da otkrije istinu o brutalnosti s kojom se susrela unutar islamske kulture koja obezvrjeđuje žene i tretira ih kao puke objekte.

Preporučujemo