Prema crkvenoj doktrini i predanju, čvrsto se vjeruje da nakon smrti duša sa sigurnošću kreće na dvodnevno putovanje, istražujući drage lokacije koje je posjećivala tokom svog boravka na zemlji. Ova značajna faza simbolizira transformativno oslobađanje od tjelesnih stega, dok se duša graciozno odvaja od svoje fizičke posude. U skladu sa pravoslavnim verovanjima, tačan trenutak napuštanja ovog carstva je božanski određen od Gospoda, obezbeđujući maksimalnu spremnost pojedinca. U tačnom trenutku smrti, anđeo brzo stiže da pomogne duši da se odvoji od tijela.Tokom prvih četrdeset osam sati nakon smrti, duša je oslobođena ograničenja svoje fizičke posude, neograničeno prolazeći kroz razne lokacije. Nakon tri dana, sa najvećom sigurnošću, duša se trijumfalno uzdiže na nebo, bez napora prolazeći kroz nebesko carstvo sve dok ne stigne do slavnog prijestolja Boga i Isusa Krista.

 

Ovo božansko putovanje podrazumijeva susret s anđelom čuvarom i anđelom koji je darovan duši na krštenju, što je dubok dokaz njene nepokolebljive vjere. U roku od samo 40 dana, duša je suočena sa svojom konačnom sudbinom: vječnim postojanjem koje grije u nebeskom sjaju ili opsjedanom tamom, ovisno o dubini njene veze s Bogom i bližnjima.

Nadalje, neka se zna da klinička smrt, privremeno odvajanje duše od zemaljske posude, odstupa od postmortealne odiseje duše. Tokom prvih 40 dana nakon smrti, dušu graciozno prate nebeska bića, služeći kao postojani vodiči kroz ovu prelaznu fazu.

 

Duša koja održava blizinu s Bogom posjeduje izuzetan potencijal da se susreće s Božjim carinikom, koji pomno procjenjuje njeno stanje. Prikaz ovog procesa je neosporno naporan jer njegove teme nadilaze zemaljski jezik, a pristup demona je nedvosmisleno zaštićen Božjom božanskom milošću, osiguravajući zaštitu pojedinaca od njihovog prisustva. Gore spomenuta vjerovanja i simbolički opisi duboko oličavaju duboko ukorijenjene duhovne perspektive unutar pravoslavnog kršćanstva u vezi sa izvanrednim putovanjem duše nakon smrti.

Preporučujemo