Halid Muslimović je definitivno jedan od najdugovječnijih pjevača na ovim prostorima svih vremena. “Plavi čuperak”, tako su ga zvali na početku karijere, a ono što je bilo specifično za njega u tim danima je to, da su žene gubile glavu za njim. On je to obilato koristio, a jedan slučaj je dospio i u javnost, kada je jednu ženu iz Australije orobio za pozamašnu sumu novaca.

Halid Muslimović, prema M.N. iz Švajcarske, takođe joj je dužan. Ona je u razgovoru za uredništvo Kurira otkrila razlog zašto je pevaču pre 15 godina pozajmila 11.000 franaka, koje on navodno nikada nije vratio.

M.N. pridružio se rastućoj listi pojedinaca koji su se javili da otkriju da im je pjevačica dužna. Pre M.N., slične tvrdnje su već iznosile Sonja Bašić, Erko Elezović, Aza Hanzić i Mira Ponjiger. Kako bi zaštitila svoju porodicu, M.N. je zatražila da njen identitet ostane anoniman. Ona ističe da ne želi da koristi svoje pravo ime jer smatra da Halid nije vrijedan ugrožavanja dobrobiti svoje porodice. M.N. objašnjava da se odlučila javiti jer prati slučaj Sonje Bašić i finansijske probleme sa kojima se suočava sa Muslimovićem. M.N. izražava svoje povjerenje u Sonju Bašić i nastavlja s iznošenjem vlastite priče.

Prije otprilike 16 godina, moj sin se borio sa teškim oblikom raka. U ovom teškom periodu imao sam podršku mnogih velikodušnih pojedinaca, uključujući i svog dugogodišnjeg poznanika Halida, kojeg poznajem više od 30 godina. Kada je izbio rat, potražio sam utočište u Švajcarskoj. Zanimljivo je da je Halid također imao veze sa tim područjem, sa tetkom u Sanskom Mostu, a on je živio u Prijedoru. U tom periodu je Halid neočekivano došao do mene, jer je planirao putovanje u Švicarsku. Uzbuđen, dočekao sam ga raširenih ruku, izražavajući svoje oduševljenje mogućnošću da uhvatim korak sa raznim temama. Međutim, naš razgovor je brzo krenuo drugačijim tokom. Khalid je rekao da se suočava sa značajnim finansijskim poteškoćama i da je nagomilao značajan iznos duga. Ponizno je pitao mogu li mu posuditi nešto novca. S obzirom na okolnosti, bolest mog sina i ogromnu podršku koju sam dobio, donio sam odluku da finansijski pomognem Halidu.

U početku je kredit iznosio 2.000 franaka i dogovorili smo plan otplate. Nikada nisam sumnjao u Khalidov integritet i potpuno sam vjerovao da će ispoštovati svoju obavezu da otplati zajam. Nakon majčine bolesti, obećao je mojoj majci da će mi nadoknaditi dugovanja. Nakon toga mi se javio da još uvijek čeka povrat novca, što ga je navelo da od mene zatraži dodatne kredite. Obavezao sam ga i dao mu tri odvojena kredita, svaki u iznosu od 3.000 franaka.

Kada smo se raspitivali o njenim razlozima zbog kojih je to uradila, potpuno svjesna da nema garancije o otplati, naš sagovornik je odgovorio: “Kada čujem priče drugih žrtava, moglo bi se reći da sam postupio glupo. Međutim, važno je shvatiti da postojim u sistemu koji funkcioniše. Kada neko da svečano obećanje, pozivajući se na svoju majku i decu, verovao sam da mi je božanska intervencija pritekla u pomoć u strašnoj situaciji. Ako sam mogao da im pomognem u trenutku potrebe, zašto bi’ t Ja? Ipak, mnogo sam pokušavao da ga kontaktiram i povratim svoj novac, da bih naišao na niz izgovora. Tek kada sam naišao na Sonjinu priču, suočio sam se s njim, izražavajući gađenje zbog njegovih postupaka prema drugima”, ispričala nam je.

Nakon toga, svaki vid komunikacije je prestao: preduzeo sam korak da ga blokiram. Prije toga sam se obratio i njegovoj supruzi Adelisi Hodžić i zatražio povrat novca, jer je bila upoznata sa cijelom situacijom. Znala je o težini bolesti mog djeteta. Uz to, prenio sam svoju poruku i njegovoj djeci, nadajući se nekoj mjeri razuma, ali nažalost, sve je bilo uzalud. Nakon toga, Adelisa je pokušala da me kontaktira, ali ja sam odlučila da ne odgovaram, jer nema osnova za razgovor sa pojedincima koji se bave prevarama – zaključila je.

Na osnovu dijela razgovora koji je s nama podijelio naš kontakt, vidljivo je da je Halidovom supružniku prenijela poruku u kojoj stoji: „Ljubazno obavijestite svog partnera u zločinu da ne želim više primati pozive od njega. otplati dug nagomilan prije deceniju, možda razmislim o oprostu i priznanju vaše humanosti. Gospođo Muslimović, prijavit ću ga.” Ova prepiska takođe otkriva da je Halid inicirao poziv našem sagovorniku.

Preporučujemo