Ponekaad smo i sami toliko nezahvalni da nismo niti svjesni u kako lijepom okruženju živimo. Imamo ljudi i osoba koji su osuđeni na jako težak život u jako teškim uslovima, a opet izrastu u primjerne i dobre osobe. Rurallna područja iz čovjeka ponekad znaju da izvuku onoo najbolje iz njega. 

U selu u blizini Srebrenice u Bosni i Hercegovini žive brat i sestra čija je priča prožeta dubokim osjećajem čežnje. Brat, otac šestero djece, sušta je suprotnost svojoj sestri koja nikada nije imala priliku iskusiti radosti majčinstva. Njezina je tjeskoba opipljiva dok žali kako bi život bio manje naporan i tužan da joj je sudbina podarila blagoslov barem jednog djeteta.

Veza koju povlači između svog osjećaja izolacije i nemogućnosti da začne dijete je neporeciva. Ušla je u više brakova, da bi je svaki partner napustio nakon što su shvatili da im neće roditi potomstvo. Obje sestre žive u ruralnom okruženju, posvećujući se odgovornostima čuvanja stada ovaca. Unatoč 70. godini života, sestra se i dalje bavi teškim poslovima, poput obrađivanja polja i brige za stoku. Ona se ne suzdržava iako život na selu predstavlja brojne prepreke.

Spokojnim držanjem prenosi svoj pogled na život, izjavljujući da ne gaji brige za budućnost i da nijedan zadatak nije nepremostiv sve dok se može truditi i napredovati. Unatoč tome što živi pod istim krovom kao i njezin brat, ona zauzima usamljenu sobu koja joj je ljubazno ustupljena. U nedostatku osobnih stvari poput stoke ili imovine, sestra marljivo pomaže bratu u svim njegovim nastojanjima. “Nema razloga za brigu i nijedan izazov nije prevelik. Živim s bratom koji mi je ljubazno dodijelio sobu”, potvrdila je. Seka neizmjerno uživa u jednostavnim aktivnostima, poput vađenja gljiva, šljiva ili kopriva tijekom ljetnih mjeseci, osiguravajući si dovoljno hrane i odvraćajući glad.

Sestra Seka izražava svoje čuđenje prema pojedincima koji umjesto rada biraju nerad. Njezin najveći izvor frustracije nastaje kada čuje seljane kako se žale na oskudicu dok istovremeno odbijaju prilike za posao. Seka čvrsto vjeruje da se napornim radom može steći ono što mu je potrebno umjesto da neprestano žali za trudom drugih. Iako možda ne živi u potpunom zadovoljstvu, ona osigurava zadovoljenje svoje gladi tražeći šampinjone, šljive i koprive kada stigne ljeto. Najviše obeshrabrujućeg aspekta za Seku je slušanje seljana kako kukaju zbog nedostatka imovine i nespremnosti da nešto poduzmu. Bavite se radom i dobit ćete plodove, a ne žalite za tuđim postignućima”, naglasila je Seka.

Iako je Seka devedesetih doživjela gubitak supruga, čvrsto vjeruje da joj je najveći izazov u životu bilo to što nikada nije mogla imati djecu. Za nju bi prisutnost čak i samo jednog djeteta bila neprocjenjivo blago. Njezin je prikaz bračnog puta zaista zadivljujući – otkriva da su ona i suprug živjeli zajedno tek tri mjeseca. Prije toga Seka se već dvaput udavala, no oba su braka završila odbijanjem zbog nemogućnosti začeća, što se srceparajuće događalo u dvije različite obitelji. Kada je konačno pronašla sreću sa svojim trećim suprugom, njihova radost je tragično kratko trajala jer je on prerano preminuo. Tijekom trogodišnjeg braka s prvim suprugom u Bijeljini, Seka se suočila s društvom u kojem se smatralo nedopustivim da žena ne rodi dijete u tom roku. Posljedično, bila je izbačena iz kućanstva, smatrana beskorisnom jer nije ispunila svoju očekivanu ulogu majke.

Tijekom tog razdoblja žene poput Seke bile su izložene opresivnim društvenim očekivanjima i pritiscima koji su prevladavali u ruralnim zajednicama. Seka je to iskusila na vlastitoj koži kada se preudala u malo selo kod Zvornika. Nažalost, njen suprug je ubrzo otišao na odsluženje vojnog roka, ostavljajući nju samu. Seka je željno iščekivala njegov povratak iz JNA, ali kada se konačno vratio, napustio ju je i potražio utočište u susjedovoj kući. Njihov tek započeti brak naprasno je prekinut nakon samo 9 dana. Seka je čvrsto uvjerena da su je svi muževi napustili jer nije mogla začeti djecu. Pridaje malo važnosti vlastitoj dugovječnosti ili neizvjesnostima sutrašnjice, budući da joj nedostaje vlastita obitelj i radost koju bi djeca mogla donijeti.

Narativ o Seki služi kao dirljiv prikaz surove istine s kojom se bezbrojni pojedinci susreću kada se suoče s preprekama u plodnosti i društvenim očekivanjima koja ih prate. Uz raspad brakova, Seka je pretrpjela i gubitak svrhe i sreće koji često prati izostanak ispunjenog obiteljskog života.

Preporučujemo