Ceca Ražnatović koliko ima samo sjajnu karijeru, do kraja svoga života ne bi morala više ništa da radi. Može jako komotno da žii samo od tantijema kao i autorskih prava, ali kako je nedavno izjavila, nemirni duh u njoj jednostavno ne da se odrekne mikrofona. I sada ima poneki koncert, ali puno rijeđe nego ranije, te je sada više fokusirana na svoju porodicu, konkretno na unuka Željka.

U trenutku ranjivosti Radomir Raka Marić ogolio je dušu i otkrio sve detalje o saradnji sa Svetlanom Cecom Ražnatović. Pritom je rasvijetlio i događaje koji su se odvijali u rezidenciji renomirane pjevačice tijekom akcije “Sablja”. Malo je poznato da je mjesto Cecinog menadžera nekada bio cijenjeni Radomir Raka Marić, koji je odgojio brojne talente.

Rakina prisutnost na estradi traje dugi niz godina, a njegov neviđeni menadžerski uspjeh, zaslužan za organizaciju najmonumentalnijih koncerata na ovim prostorima, do danas je ostao nedostižan.

Renomirani magazin “Mag” nedavno je otkrio sve detalje njihove saradnje sa cijenjenom balkanskom pjevačicom Svetlanom Cecom Ražnatović.

Nepoznata je činjenica da ste svojedobno bili menadžer Ceci.

Apsolutno, apsolutno. I to također. Imao sam priliku pratiti Svetlanu na cijeloj njezinoj europskoj turneji te godine. Bilo je to vrijeme kada se odvijala akcija “Sablja” i ona je, nažalost, uhićena. Zanima me kakvo je bilo vaše iskustvo tih dana?

Utjecaj je bio dubok, duboko me utječući u srž moga bića. Majka dvoje male djece, malog Veljka i Anastasije… Veljko, tako mlad, a sada bez majke, zatvoren u zatvorske zidove uz kriminalce. Ona, koju tako visoko cijenim, bila je zagonetka za mene, nisam bio svjestan svojih okolnosti i razloga koji stoje iza njenog zatvaranja. Svaka izgovorena riječ i svaki napisani izvještaj pogodili su me takvom snagom, probadajući mi srce. Dao sam sve od sebe da joj pomognem najbolje što sam mogao. Međutim, za to vrijeme država je bila u kriznom stanju, zbog čega nisam mogao ništa intervenirati niti tražiti pomoć za njezino oslobađanje. Osjetila sam nelagodu znajući da su tu Lidija, baka i teta, zabrinute za dobrobit djece. Pružio sam financijsku podršku i pomoć na bilo koji način.

Kakva je bila cjelokupna atmosfera u njezinoj rezidenciji?

Kako je prošlo? Bilo je apsolutno grozno. Djeca nisu znala gdje im je majka, a bili su tako mladi. Morali smo im priopćiti vijest. Bila je to nevjerojatno teška situacija za nju. Bio sam u nedoumici što učiniti… vidjeti ženu zatočenu u ćeliji bilo je zaista užasno, znaš? Činilo se potpuno nadrealno. Naša najistaknutija ličnost, sada iza rešetaka.

Kako je tijekom tog vremena medijski prikaz nje u zatvoru utjecao na percepciju javnosti i kakva je bila ukupna atmosfera koja je okruživala?

Za to vrijeme ruke su mi bile vezane. Vlada je diktirala kako sve treba pisati, kao što je bila norma. Godine 2002. pojavila se Cecina Marakana, koja je označila vrhunac njezinog profesionalnog puta. Zanima me što vas je inspiriralo da stvorite Marakanu?

Ah, da, nezaboravna 2002. godina, godina Marakane. Nakon nevjerojatnog uspjeha na Maracani, krenuli smo na europsku turneju, od Pariza do Njemačke. Tijekom tog vremena shvatili smo ogroman potencijal za naš rad u većim prostorima. Mjesec je bio lipanj, a Džaja, tadašnji predsjednik Zvezde, zaslužan je za to. Dogovorio sam sastanak s Džajom, a on je oduševljeno pristao. Postojao je opipljiv osjećaj da će naš nastup privući ogromnu publiku. I doista, jest. Uspjeli smo prodati nevjerojatnih 85.000 ulaznica, što je rezultiralo prepunom Marakanom, našim najuspješnijim događajem do sada.

Možemo li zaključiti da je Cecinu karijeru uvelike oblikovala priča koju je posjedovala?

Zašto ne? Svetlana je krenula u nebesko carstvo, praćena Arkanom i okićena imenom, koje obuhvaća sve to. Od svojih ranih godina Svetlana je bila uronjena u umjetnost pjesme. Bilo je to u dobi od 15 godina kada je prvi put krasila pozornicu svojim melodičnim glasom, osvojivši publiku i ispunivši svaku koncertnu dvoranu do posljednjeg mjesta.

Organizacija Maracane pokazala se prilično zahtjevnom jer je bilo nekoliko prepreka koje je trebalo premostiti. Jedan od glavnih problema bio je nepostojanje određenog ulaza za unošenje opreme. Stadion je potpuno zatvoren, a igračima je na raspolaganju samo uski tunel. To je značilo da se sva velika oprema morala transportirati pomoću malog traktora i prikolice, što je rezultiralo dugotrajnim procesom. Nasuprot tome, druga mjesta obično imaju kamione koji se mogu parkirati izravno na mjestu postavljanja, što omogućuje lakši istovar. Međutim, u ovom slučaju sve smo morali istovariti s vrha ulice i prebaciti na manji kamion. Kad god je bilo moguće, oslanjali smo se na ljudstvo za nošenje lakših predmeta, dok su se teži prevozili malim traktorom. Unatoč ovim izazovima, također smo imali zadatak osigurati sve potrebne odredbe za potencijalnu evakuaciju, kao što je tražila policija.
Kako bih se pripremio za moguće evakuacije, dobio sam zadatak izgraditi nekoliko mostova. Proces se pokazao prilično zahtjevnim, pogotovo s obzirom na kompleksnost organizacije koncerata na Marakani. Zanima me koliko ste zaradili od Cecine Marakane u odnosu na koncert Rolling Stonesa na Ušću?

Tijekom manifestacije Ušće našao sam se u financijskom minusu od 700 tisuća eura zbog angažmana u Rolling Stonesima. Na moje iznenađenje, tadašnji ministar Mlađan Dinkić, kojeg poznajem još iz studentskih dana, uveo je dodatni porez na osnovne alate mog zanata. U pokušaju da shvatim logiku iza ove odluke, obratio sam mu se da izrazim svoju zabrinutost. Nastavio mi je objašnjavati razloge oporezivanja cijelog proizvodnog procesa, uključujući i prijevoz 87 kamiona za vuču iz Manchestera u Beograd. Zbog toga sam bio dužan platiti 700.000 eura koji su mi odmah skinuti s računa. Tražeći daljnje rješenje, tražio sam audijenciju kod ministra, koji me je uputio na Veljka Ilića.

Preporučujemo