Nijedna žena na svijetu, u svojoj mladosti ni u malom mozgu ne može da zna, da će jednog dana da bude prva dama svoje zemlje. Većine supruga svjetskih predsjednika, se udalo za istog kada su oni bili u nekim strankama, te su bili daleko od predsjedničke stolice. Mi danas govorimo o prvoj dami Turske, čiji život prate mnoge kontroverze, pogotovo situacija sa njenim kćerkama.

Po uzoru na svog supruga, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan, koja već duže vrijeme obnaša moćnu poziciju u zemlji, nastoji se prikazati na povoljan način. Međutim, unatoč njezinim najboljim pokušajima, javnost često postane upućena u zapanjujuća otkrića o njezinu osobnom životu.

Emineina nepokolebljiva predanost mužu, djeci i svojoj zemlji Turskoj naširoko je poznata. Aktivno se bori protiv dječjih brakova, pruža pomoć osobama s mentalnim i tjelesnim poteškoćama te pruža ruku pomoći onima koji su pogođeni prirodnim katastrofama. Međutim, postoje neki koji dovode u pitanje autentičnost njezina prikaza kao nesebične žene.

Suprotno tvrdnjama o skromnom životu u skladu sa strogim islamskim načelima, čini se da je stvarnost sasvim drugačija, o čemu svjedoči mnoštvo fotografija koje godinama kruže javnošću. Dok prvi dojam može sugerirati život povučen, lišen glamura i raskoši, strani mediji pišu oprečnu sliku osobe koja se odaje raskošnom trošenju. Njezini dobro poznati shopping izleti privukli su pozornost, a jedan je incident čak izazvao zatvaranje trgovačkog centra u Bruxellesu dok je kupovala ekstravagantne kupnje, uključujući šuškalo se da Birkin torbu od 50.000 dolara, pokazujući njezinu sklonost prema skupoj modi. Njezin luksuzni stil života nadilazi modu, jer se spremno prepušta kupnji skupih antikviteta. Nadalje, pojavili su se izvještaji da je nevjerojatnih 30 milijuna eura potrošeno samo na vrata palače u njihovoj rezidenciji. Porijeklom iz Arapa, odrastala je kao najmlađa i jedina kći u obitelji od petero braće i sestara.

Nakon što je upisala umjetničku školu Mithat Pasa Aksam, odlučila je otići prije završetka studija. U dobi od 15 godina njezin stariji brat Husein zabranio joj je izlazak vani, smatrajući ga neprikladnim za djevojku njezinih godina.

Cijeli svoj život bila je borac, zalagala se za vlastita prava i svoje mjesto u društvu. Prije udaje bila je aktivna članica “Udruge žena idealista”, a na jednom od njihovih okupljanja prvi put je upoznala svog budućeg supruga. Njihov brak sklopljen je 1978. godine, unatoč protivljenju njezine svekrve koja je inzistirala da njezin sin oženi ženu koja je potpuno pokrila lice. Međutim, Emina je čvrsto ostala pri svome i nikada nije pristala na takve zahtjeve. Iako prihvaća otvorenost, još uvijek duboko poštuje tradiciju i pridržava se pravila odijevanja svoje zemlje. Iako nosi hidžab, odlučila je ne pokriti lice. Jedna od njezinih izjava izazvala je veliko uzbuđenje, jer je tvrdila da su haremi osmanskih sultana služili kao obrazovne ustanove za žene, pripremajući ih za život kao članice dinastije. Turske vlasti neumorno rade na poboljšanju njezine reputacije, često je prikazujući u novinama kao štedljivu i pedantnu domaćicu. To je vidljivo u njezinoj praksi čuvanja kore jabuke i limuna za izradu octa, kao i njezinom odbijanju da odbaci koštice maslina i datulja. U spomenutom članku zgodno je izostavljeno da štedljiva Emine u svojoj raskošnoj palači, vrijednoj 600 milijuna eura i sa 1000 soba, radi uživanje u jedinstvenom čaju koji košta vrtoglavih 1800 eura po kilogramu. Ona uživa u ovom izvrsnom napitku iz raskošnih zlatnih šalica čija je cijena gotovo 300 eura.

Zbog njezinog strogog odgoja ostaje nepoznato koja je od njezinih kćeri prigrlila skandalozniji način života.

Njihova obitelj, koju čine Emina i Erdogan, blagoslovljena je s četvero djece – dva sina po imenu Ahmed Burak i Bilal, te dvije kćeri po imenu Esra i Sumeja.

Erdoganova najstarija kći Esra, koja ima 41 godinu, udana je za Berata Albayraka, bivšeg ministra financija u Turskoj. Vjenčali su se 2004. Esra je završila dodiplomski studij sociologije i povijesti na Sveučilištu Indiana 2003. Nastavila je s magisterijem na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley, a tamo je uspješno obranila i doktorsku disertaciju.

Kolegica student opisala ju je kao nekoga tko posjeduje “jaku osobnost, čvrsta uvjerenja o životu, vjeri, politici i obitelji”, isticala se u krugu svojih prijatelja.

Još 2013. godine Esra se našla u središtu optužbi za pranje novca, a bio je upleten i njezin mlađi brat. Skandal se razvio kada je istraga o aktivnostima TURGEV-a, istaknute nevladine organizacije u Istanbulu u kojoj je Bila bila član odbora, otkrila golemu korupcijsku shemu. U međuvremenu, Sumeja, koja ima 39 godina, sretno je udana za Selçuka Bajraktara i zajedno su blagoslovljeni kćerkom.

U nemogućnosti da se 2002. godine upiše na turski koledž, odlučila je nastaviti školovanje u Sjedinjenim Državama. Zahvaljujući izdašnoj stipendiji jednog poslovnog čovjeka, uspješno je stekla diplomu sociologije i politike na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu. Nakon diplome 2005. godine nastavila je magistarski studij ekonomije na cijenjenoj London School of Economics.

Nakon školovanja pridružila se Stranci pravde i razvoja, koju je vodio njezin otac, te preuzela odgovornost nadgledanja vanjskih odnosa i njihovog prikazivanja u globalnim medijima. U razdoblju od četiri godine bila je savjetnica svog oca do 2014. Ova uloga nije bila bez udjela kontroverzi. Postojale su tvrdnje da je web stranica s njezinim fotografijama tijekom studija u SAD-u nasilno zatvorena. Osim toga, kružile su glasine koje su sugerirale da se dogovorila s jednom tvrtkom da zataška novinske članke o svom osobnom životu iz prošlosti. OdaTV, novinska kuća, kasnije je otkrila da ih je kontaktirala tvrtka koja tvrdi da je odgovorna za upravljanje internetskom reputacijom Sumeye Erdogan, pozivajući ih da izbrišu članak koji su objavili o njoj.

Nakon analize audio zapisa koji su svojedobno objavljeni, došlo se do saznanja da je ona navodno zajedno sa svojim bratom Bilalom, prema očevim uputama, vršila transfere novca, prebacivajući sredstva na razne lokacije.

Preporučujemo