Za današnji vikend članak, spremili smo vam dvije jako zanimljive priče. Jedna ide iz Bosne i Hercegovine, a druga je iz Engleske. Obje su na neki način itekako povezane, a u glavnim rolama su žene. 

Baka Munira, porijeklom iz malog sela u Bosni, podnosi iskušenja i nevolje života. Tijek njezine sudbine diktirali su vanjske sile, a ne njezini vlastiti izbori.

Razlog njezine odluke da izdrži nepovoljne bračne okolnosti bio je njezin pristanak da ostane u toj situaciji.

Prepričavajući priče o prošlim vremenima za Bosansku Seharu, jedan stariji gospodin, koji je izdržao nebrojene nedaće, neumorno se trudi sve dok ne dođe do stanja krajnje iscrpljenosti. Ova 80-godišnja starica, koja se suočava s izazovima starosti i samoće, razmišlja o svojoj skromnoj mirovini i napominje: “Neka izdrži još dugo, koliko god skromna bila.”

Kći u Danskoj posjećuje je tri puta godišnje, dok druga kći u Ameriku dolazi nešto rjeđe. Ukupno je rodila četvero djece. Baka je iz Osata, dok je njen suprug porijeklom iz Žepe. Putovi su im se ukrstili na skupu koji se održao na jednakoj udaljenosti od njihovih domova. U dobi od 13 godina, dok je još bila u 6. razredu, njezin brat joj je dogovorio brak s tom osobom.

Tijekom svojih ranih godina, Munira je prisustvovala okupljanju u pratnji svog brata i šogorice. Tom se prilikom prisjeća kako su se njezin brat i budući svekar opijali. Neočekivanim razvojem događaja, njezin je brat odlučio spojiti ju sa sadašnjim suprugom, iako je ona u to vrijeme bila još samo dijete.

Tijekom sastanka sa svojim suprugom, obavijestila sam ga da je potrebno tražiti odobrenje moje majke prije nego što krenem u brak.

Nakon njezine udaje i preseljenja u muževljevo selo, kružile su glasine da joj je muž u biti podario oblik potomstva. Izrazila je svoju početnu nevoljkost prema pojmu braka, budući da nije shvaćala njegov značaj. Međutim, njezin se brat, preuzimajući ulogu svemoćne figure, proglasio njezinim božanstvom i proglasio da je orkestrirao njezin brak u dobi od 13 godina.

Dok je išla do svoje majke, suze su joj tekle niz lice.

Nakon udaje, svekar i svekrva su je toplo zagrlili raširenih ruku, pokazujući svoje prihvaćanje i naklonost prema njoj.

Po dolasku kod svekrve, srdačno me zagrlila čvrstim zagrljajem i obasula nježnim poljupcima.

Odanost njezina supruga alkoholu uzrokovala je značajne probleme u njihovoj vezi.

Brat me vezao za klavir. On je samo promatrač. Bio je značajan izvor slatkoće. Zbog toga je dočekao svoju smrt.

Ostala sam u braku unatoč tome što sam se osjećala nesretnom jer su moji svekar i svekrva gajili duboku naklonost prema meni. Podrška i pomoć koju mi ​​je pružala svekrva, posebice u brizi oko naše djece, utjecala je na moju odluku da ostanem. Unatoč fizičkom zlostavljanju svog supruga, odlučila sam ostati u vezi zbog svoje jake veze sa svekrvom.

BONUS VIJESTI: Kada donesete tešku odluku da prekinete veze sa svojim roditeljima i uklonite ih iz svog života, određene godišnje prilike postaju neugodne, poput njihovih rođendana i praznika. Međutim, postoji jedan određeni dan koji vam ulijeva strah svaki dan, do kraja života.

Napokon je došao dan njihovog odlaska, dan koji sam teška srca iščekivala već duže vrijeme. Kao kolumnistica časopisa “The Sun”, novinarka Kate Wills otvoreno priznaje da je prekinula sve veze s majkom. Ljudi su zatečeni kad otkriju tu činjenicu i nastavljaju nuditi dobronamjerne savjete, poput podsjećanja da mi je ona još uvijek majka i pozivanja da oprostim i zaboravim, kao da citiram stihove iz melodramatične televizijske serije. Mnogi pojedinci, na pokroviteljski način, pokušavaju objasniti da nijedan roditelj nije besprijekoran i upozoravaju me da ću požaliti zbog svoje odluke nakon što mi majka umre, kao i druge slične osjećaje.

Evidentno mi je da su im namjere dobre. Međutim, ne prepoznaju privilegiju koju posjeduju u tome što imaju roditelje koji su ili dobri ili barem dovoljno dobri da ih požele u životu.

Tema je to koja se često smatra zabranjenom, no fenomen razlaza roditelja i djece zapravo je prilično raširen. Samo u granicama Engleske postoji otprilike pet milijuna slučajeva takvih odvajanja, kao što ukazuje društvo “Stand Alone”, organizacija posvećena pružanju podrške pojedincima u ovakvim okolnostima. Elaboriranje razloga koji stoje iza moje odluke o prekidu svih veza s majkom zahtijevalo bi daleko više od prostora i vremena dodijeljenog u ovoj kolumni. Unatoč tome, naš je odnos uvijek bio disfunkcionalan, obilježen slučajevima u kojima je njezino zanemarivanje prema meni dosegnulo alarmantne razine. Na primjer, kad sam imao samo sedam godina, Našao sam se uronjen u vruću vodu, što je rezultiralo bolnim mjehurima koji su mi prekrivali cijelo tijelo. Kad su se moji roditelji konačno razveli, imao sam petnaest godina, a ona je odlučila preseliti se s novim romantičnim partnerom.

Za to vrijeme smo održavali kontakt, iako bih je nerado posjećivao. Nakon svakog susreta vraćala bih se osjećajući mješavinu tuge i ljutnje.

S vremenom sam shvatio da se ova situacija vjerojatno nikada neće promijeniti; ona sama se vjerojatno neće promijeniti i nikada neće ispuniti ulogu majke koju ja zahtijevam.

Preporučujemo