Vjerujemo da svi znate za emotivnu ljubavnu priču o Romeu i Juliji, koja se na žalost završila tragično. Međutim, puno godina poslije, imamo i dalje ljubavne priče, koje se na žalost završe kobno po nju ili njega.

Ilir Đokaj, student završne godine Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju, u postupku na Višem sudu u Podgorici otvoreno je priznao ubojstvo Šejle Baki (19) i ranjavanje njenog oca Šabana Bakije. Tragični incident dogodio se 30. rujna 2022. godine neposredno ispred njihove obiteljske kuće u Tuzima. Đokaj je u dvoipolsatnoj obrani iznio detalje događaja, rasvjetljavajući kako se nakon tragedije transformirao u “crnu rupu od čovjeka”. Đokaj je otkrio da se radilo o ljubavi na prvi pogled, jer je Šejla tek krenula u prvi razred srednje škole. Međutim, njihova različita vjerska pozadina postala je predmet sporenja, a ljudi su je informirali o Đokajevom identitetu kao slikara druge vjere.

Prema njegovim riječima, njegova vjerska uvjerenja nisu bila problem za Šejlu, ali se njezina obitelj od početka oštro protivila njihovoj vezi. Naišao je na sadržaj njezina osobnog dnevnika.

Đokaj je prepričao dirljive trenutke koje je podijelio sa Šejlom, a koji su zabilježeni u njenom dnevniku. Izrazila je želju da njezina djeca dožive radosna slavlja tijekom cijele godine, pronalazeći sreću u svojoj ljubavi prema njemu, a ne u bilo kojem vjerskom simbolu. Njihova je veza bila puna smijeha i avanture, čak je dovela do dva slučaja u kojima je Šejla pobjegla od kuće kako bi bila s njim. Prvi put ju je nevoljko vratio na majčin zahtjev, ali drugi put je stigla na njegov prag s malom torbom stvari, izjavivši da namjerava živjeti s njim. U tom trenutku Đokaj je osjetio neodoljiv osjećaj blaženstva, vjerujući da je najsretniji čovjek na svijetu. Međutim, njihova idilična ljubavna priča poprimila je loš tok kada je Šejlina obitelj počela slati uvredljive poruke bez poštovanja i njemu i njegovoj obitelji. Đokaj je otkrio da ga je Šejla obavijestila da nema izbora nego prekinuti njihovu vezu.

Šejlini posjeti sestrama uvijek su negativno utjecali na njeno raspoloženje, ostavljajući je u suzama dok je prepričavala njihove molbe za povratak i upozorenja da izbjegava trudnoću. Pokušao sam ne razmišljati o strahu od ove mogućnosti, ali nažalost, postala je stvarnost. Šejla me je obavijestila da se mora vratiti kući i prekinula našu vezu. Pokušao sam nastaviti sa svojim životom, a moji su se roditelji, svjedoci moje goleme patnje, mudro suzdržali od ispitivanja ili ispitivanja. I ja sam šutio, nesposoban artikulirati nemir koji sam proživljavao. Osjećao sam se kao da gubim razum, ali sam svoje misli držao za sebe”, prisjeća se Đokaj. Nakon suđenja na Prekršajnom sudu, Đokaj se našao pred Šabanom Bakijom i još jednom osobom koji su mu prijetili.

Prijetnje koje su mi upućivane bile su tolikog intenziteta da me obuzeo strah. Ne samo da sam se bojao za vlastitu sigurnost, nego sam se također brinuo da će moj brat blizanac postati meta zbog stalne zabune između nas dvoje. Tijekom tog vremena počeo sam razmišljati o načinima da se zaštitim. Nakon tjedan dana donio sam odluku o kupovini vatrenog oružja u iznosu od 400 eura. Prije toga nikada nisam rukovao pištoljem niti sam imao ikakva znanja o njegovoj marki ili količini streljiva koje sadrži. Unatoč tome, pobrinuo sam se da ga uvijek imam pri ruci ili da ga čuvam na sigurnom mjestu u svom vozilu. Samo prisustvo metaka u vatrenom oružju služilo mi je kao jedini način obrane”, naveo je Đokaj.

U danu kada je Šejla tragično izgubila život, Đokaj je ispričao kako ju je sreo na povratku iz Tuzi, gdje je bio sa prijateljima. Sudbinom je iz suprotnog smjera naišlo vozilo Šejline majke, a sama Šejla je sa suvozačevog mjesta mahala Đokaju dok je nježno držala svoju mlađu sestru. Kada su se parkirali, optuženi tvrdi da je Šejlina majka osjetila njegovu namjeru da priđe njenoj kćeri i intervenirala. Na pitanje zašto više ne može prihvatiti njihovu vezu, Đokaj je odlučno rekao da to nikada ne bi učinio, čak ni da Šejla više nije živa. Nadalje, na pitanje Šabana Bakije vjeruje li da ga se boje, Đokaj je odgovorio uvjeravajući ga da njegovo prisustvo u njihovoj kući nema za cilj utjerivanje straha, već iskazivanje ljubavi prema Šejli. Naglasio je da se nikada ne bi pojavio da mu ona ne uzvrati te osjećaje.

Đokaj je iskazivao strah i izolaciju jer se našao napadnut i bez podrške, a Šabina neprestana pažnja na ono što se nalazi ispod stola samo je pojačala njegovu sumnju.

Od optuženog Đokaja se očekivalo da opiše događaje koji su prethodili trenutku kada je smrtno stradao u Šejlu Baki. No, vidno izbezumljen, zatražio je prekid sudskog postupka zbog lošeg osjećanja. Unatoč jednominutnoj pauzi, Đokaj se nije uspio sabrati i nastaviti s obranom jer su ga oblile suze. Šejlina tragična smrt dogodila se pred očima njene obitelji, uključujući oca, majku, nanu i sestre. Procjena tužiteljstva je da je Đokaj posebno ciljao na 19-godišnju djevojku jer je odbila obnoviti njihovu izvanbračnu zajednicu koja je već prije nekoliko mjeseci prekinuta. Cijelo to vrijeme Đokaj je neumoljivo progonio Šejlu, koristeći lažne profile za slanje poruka, prijetnje i tvrdnje da njihova veza ni izbliza nije gotova, a njen život visi o koncu. Nažalost, prijetnje upućene Šejli postale su stvarnost posljednjeg dana rujna prošle godine. Đokaj je stigao u njezinu obiteljsku kuću i naoružan neutvrđenim vatrenim oružjem pucao u mladu ženu nakon što je ponovila da odbija biti s njim i iskazala nedostatak ljubavi.

Nakon ispaljivanja smrtonosnih projektila, otac Šejle Bakije krenuo je prema Đokaju u pokušaju da ga uhvati za ruku. Međutim, optuženi je brzo preusmjerio vatreno oružje prema njemu i ispalio mu jedan projektil u prsa. Nakon toga, Đokaj je ušao u svoje vozilo i ispalio još dva hica u Šabana Bakiju, koji je išao prema njemu. Jedan od projektila pogodio je Šabana u predjelu stomaka, dok je drugi projektil našao trag u stupu porodične kuće. Suđenje će se nastaviti 27. ožujka.

Preporučujemo