Kako dalje ulazimo u današnji članak, sa sigurnošću ćemo se pozabaviti temom raskrsnica i ključnim aspektom davanja prednosti prolaza u specifičnim situacijama. Neophodno je biti dobro informisan o ovim scenarijima, posebno kada nema semafora, jer je nepoznavanje ovih pitanja nažalost dovelo do značajnog broja saobraćajnih nesreća koje je moguće izbjeći. Nastavljajući našu diskusiju, s ponosom predstavljamo intrigantan test koji čak i vješti vozači povremeno smatraju izazovnim. Kada vozilo skreće ulijevo, ono mora nedvosmisleno popustiti drugim vozilima koja se kreću u istom smjeru.

 

Ovo pravilo je jasno ilustrovano na pratećoj slici. Iako se vozači povremeno mogu osjećati nesigurno zbog znakova prikazanih iznad semafora, važno je zapamtiti da ako je svjetlo zeleno, automobil ima neosporno prvenstvo prolaza i autobus mora popustiti. Štaviše, u situacijama kada su semafori odsutni, autobusima se daje prednost kako je naznačeno saobraćajnim znakovima. Nadalje, kada nema signala, pravilo o lijevom skretanju ima prednost i obavezuje autobus da prestigne automobil.

Na raskrsnicama sa semaforima, vozači se mogu pouzdano osloniti na svjetla kako bi odredili prednost i popuštanje. Međutim, raskrsnice sa samo saobraćajnim znakovima mogu dovesti do zabune i potencijalnih nesreća zbog neizvjesnosti u vezi sa procedurama popuštanja. Takva situacija je nedavno izazvala značajnu pometnju na društvenim mrežama i izazvala strastvenu debatu. Na prikazanoj slici, na raskrsnici su tri vozila: kamion, automobil i autobus. Kamion je postavljen ispred znaka za lijevo skretanje, što ukazuje na njegovu namjeru da skrene lijevo. Auto je okrenut prema znaku stop, signalizirajući desno skretanje.

 

 

 

Odgovarajući na fotografiju, navedeno je: “Autobus ide predviđenom rutom. Ako kamion odluči da skrene desno, mora ostati na desnoj strani puta jer je to produžetak sadašnjeg kolovoza. Zapamtite, vozilo koji zadnji staje ima prednost.”

Preporučujemo